vin. iul. 12th, 2024

VICTORIE la CCR! Amenzile date în timpul stării de urgenţă sunt neconstituţionale!


Curtea Constituţională a României a stabilit astăzi faptul că amenzile aberante care au fost date în timpul stării de urgenţă sunt neconstituţionale şi, din acest moment înainte, ele nu mai pot fi aplicate cetăţenilor în cuantumul uriaş de până acum. Problema este că decizia CCR nu se aplică retroactiv, astfel că amenzile primite înainte de ziua de azi nu pot fi anulate decât prin contestarea lor în instanţă.

Decizia Curții se aplică doar pe viitor. De acum înainte nu mai pot fi date amenzi în asemenea cuantum, însă cele care au fost date până în acest moment trebuie anulate de o instanță de judecată. Cei 9 judecători ai Curții Constituționale au stabilit astăzi că amenzile date în timpul stării de urgență sunt neconstituționale.

Aşadar, Guvernul României a luat banii cetăţenilor care au plătit deja amenzile prin japcă, iar acum este bun de plată. Din păcate, procedura de contestaţie este destul de anevoioasă şi va dura o perioadă bună de timp până ce va fi soluţionată. Aşa că o parte dintre cei sancţionaţi probabil vor renunţa să se complice prin instanţe, iar alţii poate nici nu cunosc procedura sau este prea dificil să apeleze la ajutorul instanţei de judecată. Aşa că Guvernul va rămâne cu o sumă importantă de bani luată ilegal de la populaţie!

UPDATE: Veste proastă pentru cei care au plătit deja!

„Decizia Curții Constituționale nu are efect decât asupra unei legi, nu vizavi de oameni. Oamenii trebuie să se adreseze instanței dacă nu au plătit-o. Dacă au plătit-o se consideră bună plătită, pentru că legea a fost în vigoare până astăzi”, a spus avocatul Gheorghe Iancu, la Antena 3.

Sursa: antena3.ro

Admin