Dum. sept. 15th, 2024

11 trucuri şi exerciţii pentru a vă menţine atenţia concentrată mai mult timp.


Precum muşchii din corpul tău şi mintea ta are nevoie de exerciţii pentru a-şi creşte capacitatea de atenţie şi concentrare. Poate crezi că aceste exerciţii sunt prea simple pentru a fi eficiente, dar în scurt timp vei descoperi că ţi-ai crescut mult capacitatea de a-ţi concentra puterea gândurilor asupra scopurilor tale.

1. Concentrează-te pe interior.

Acest exerciţiu te va ajuta să dezvolţi capacitatea de a vedea şi simţi prin intermediul ochiului minţii tale. Întinde-te şi relaxează-te complet. Încearcă să îţi creezi imaginea sângelui plecând dinspre inima ta şi fiind pompat către picioare şi degete. Acum, imaginează-ţi sângele curgând prin braţele tale şi ajungând în vârful degetelor. Cu puţină practică vei fi capabil să simţi sângele curgând prin corpul tău.

2. Stai liniştit pe un scaun.

Stai confortabil pe un scaun şi relaxează-te. Concentrează-ţi atenţia asupra acestui lucru, de a sta nemişcat timp de cinci minute. După ce reuşeşti să rămâi complet nemişcat timp de cinci minute, creşte durata la zece minute, apoi 15 minute. Acest exerciţiu nu doar că te va ajuta să controlezi unde îţi îndrepţi atenţia, dar te va face şi să te simţi bine deoarece vei fi relaxat.

3. Cronometrează-ţi atenţia.

Dedică o scurtă perioadă din timpul tău unei singure activităţi. Setează o durată neobişnuită pe care s-o aloci unde singure activităţi. Cum ar fi 33 de minute şi 33 de secunde în care faci un singur lucru, nimic altceva.

4. Citeşte lucruri lungi încet.

Cu dezvoltarea tehnologiei şi adoptarea în masă a tabletelor sau smartphone-urilor, oamenii fac mai mult scroll şi citesc mai puţin. Sigur că internetul este un loc din care poţi învăţa câte puţin din orice domeniu, dar ar trebui să faci loc pentru a aprofunda un anumit subiect. Ia o carte şi, în loc să o citeşti cât mai repede posibil, încearcă s-o citeşti încet şi să-i acorzi atenţie. Să înţelegi exact ce vrea autorul să transmită şi să intri în spiritul cuvintelor scrise de acesta. Citeşte acelaşi paragraf sau aceeaşi pagină sau acelaşi capitol de mai multe ori pentru a înţelege exact ce vrea autorul să transmită.

5. Fii curios.

Cu cât eşti mai curios despre lumea din jur, cu atât mai mare concentrarea ta va fi atunci când vine vorba despre atingerea unui scop. Acest experiment simplu îţi arată cum îţi poate creşte capacitatea de a te concentra asupra unui lucru doar fiind curios despre el:

Fă un semn pe o bucată de hârtie şi lipeşte hârtia pe perete. Apoi, încearcă să te concentrezi doar asupra acelui semn. Adresează-ţi mai multe întrebări referitoare la semnul respectiv pentru a-ţi menţine atenţia asupra lui. De exemplu, cât de mare este, cât de departe, ce formă are, ce nuanţă de culoare, etc. Dacă te gândeşti la el în diverse moduri îţi vei păstra atenţia asupra lui pe o durată îndelungată de timp.

6. Practică mindfullness pe parcursul zilei.

Încorporează sesiuni scurte de mindfullness pe parcursul zilei tale pentru a-ţi întări şi extinde durata atenţiei. Mindfullness înseamnă pur şi simplu să te concentrezi asupra a ceea ce faci, încetinind şi observând fiecare senzaţie fizică sau emoţională pe care o ai în acel moment.

Acest mindfullness te poate ajuta să îndepărtezi distragerile. Dacă lucrezi la un anumit lucru şi simţi acea „mâncărime” de a merge şi a face altceva, spune-ţi asta: „Fii aici acum!” În acel moment, adu-ţi conştiinţa către corp şi respiraţie. După câteva secunde de concentrare asupra respiraţiei tale, vei observa că distragerea nu mai este prezentă.

7. Poartă cu tine ceva tentant.

Câteodată, dezvoltarea propriei voinţe înseamnă să îţi creşti abilitatea de a spune „Nu!” distragerilor şi a lucrurilor care nu-ţi folosesc. O modalitate de a face asta este să porţi toată ziua cu tine ceva tentant, cum ar fi o bucată de ciocolată. Spunând „Nu” în mod repetat tentaţiei tale îţi vei creşte abilitatea de a rezista acestor tentaţii şi a ignora distragerile.

8. Lucrează la postura ta.

Vreme de două săptămâni, când te surprinzi stând cocoşat sau într-o postură nepotrivită, corectează-te stând drept. Poate că nu îţi vine a crede, dar acest exerciţiu simplu poate să-ţi crească mult abilitatea de a-ţi îndrepta atenţia către ce îţi doreşti.

9. Meditează.

Meditaţia nu doar că te ajută să rămâi calm şi relaxat, dar cercetările au relevat de nenumărate ori că meditaţia mindfullness îţi poate spori atenţia semnificativ.

10. Poartă cu tine un bileţel pe care este scris scopul tău în viaţă.

Scrie-ţi scopul pe care-l ai în viaţă pe un bileţel. Scrie-l scurt şi concis. Citeşte-l în fiecare dimineaţă când te trezeşti şi cât de des poţi pe parcursul zilei. De asemenea, citeşte-l când te bagi la somn. Poartă bileţelul cu tine pe tot parcursul zilei şi citeşte-l de câte ori poţi. Asta va face ca mintea ta să rămână focusată asupra a ceea ce îţi doreşti.

11. Păstrează-ţi mintea limpede.

Când un gând care te distrage apare în mintea ta, notează-l rapid pe o hârtie sau undeva şi apoi lasă-l să plece. Revin-o la ceea ce făceai anterior apariţiei acelui gând. Dacă este un gând bun poţi reveni asupra lui mai târziu citind acea notiţă.

Articol tradus în integralitate de pe proctorgallagherinstitute.com

Admin