vin. iul. 12th, 2024

Epidemiolog din Moldova: „Covidul îi omoară pe cei care sunt deja o povară.”


Deşi Moldova se află în topul ţărilor la rata de mortalitate cauzată de coronavirus, Nicolae Furtună, epidemiolog-şef, face o declaraţie şocantă. Acesta a spus la o televiziune din Moldova că marea majoritate a celor morţi de COVID aveau oricum boli grave şi erau „o povară pentru ei şi pentru cei din jur.”

Nicolae Furtună, șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică din Republica Moldova: „Nu vreau să fiu judecat și nu vreau să par cinic, dar în toată lumea, Covidul a luat viața celor care și așa erau o povară pentru ei și pentru cei din jur. Oamenii care se chinuiau în stadii terminale de cancer, avansate de diabet, patologii cardiovasculare ireversibile decompensate.

Iată că lucrul acesta s-a întâmplat și în Franța, și în Italia și din păcate și în Republica Moldova. Comorbiditățile și infecția cu COVID sunt antagoniști. Patologia cardiovasculară predomină. Oamenii cu diabet zaharat sunt vulnerabili. Noi de când vorbim că obezitatea e un factor de risc pentru maladii transmisibile! În COVID, obezitatea a jucat un rol decisiv. O treime din cei decedați sufereau de obezitate de un anumit grad”, a declarat Nicolae Furtună.

Furtună şi-a dat demisia a doua zi după ce a făcut declaraţia.

Guvernul de la Moldova a anunțat că Furtună a fost convocat astăzi de premierul Ion Chicu, iar în cadrul ședinței a anunțat că părăsește funcția.

„Ion Chicu și-a exprimat regretul profund pentru declarațiile lansate recent în spațiul public de către ex-conducătorul ANSP. În perioada următoare interimatul funcției de Director al ANSP va fi asigurat de către Vasile Guștiuc”, se menționează într-un comunicat al Guvernului citat de antena3.ro.

Admin