joi. iul. 18th, 2024

Ce este atitudinea şi cum o poţi schimba


Atitudine” este unul dintre cele mai obişnuite şi des folosite cuvinte, dar care este în acelaşi timp şi cel mai neînţeles. Managerii le spun vânzătorilor că atitudinea lor este cea care le controlează vânzările. Consilierii maritali le spun cuplurilor să îşi schimbe atitudinea şi relaţia lor se va îmbunătăţi. Doctorii le spun pacienţilor că au făcut tot ce au putut, iar acum totul depinde de ei.

Într-o situaţie în care totul porneşte de la egalitate, persoana cu cea mai bună atitudine câştigă. În situaţiile când nu totul porneşte de la egal de  obicei câştigă tot persoana cu cea mai bună atitudine.

Ai crede că ceva ce deţine atâta putere ar fi subiectul principal pe care să-l înveţe copiii încă de mici. Şi totuşi, dacă întrebi zece oameni aleatoriu ce înseamnă atitudinea probabil vei primi zece răspunsuri diferite. Cu toate acestea, în momentul în care ai o înţelegere bună şi clară despre ce înseamnă atitudinea şi cum este ea formată, va deveni clar că foarte puţini oameni îşi controlează propria atitudine.

Aşadar, dacă eşti precum majoritatea oamenilor, nici tu nu ai control deplin asupra atitudinii tale. Întrebarea este… dacă nu o controlezi tu, atunci cine sau ce?

Răspunsul este: Media, oamenii din jur, circumstanţele şi condiţiile care te înconjoară, acestea sunt cele care controlează atitudinea majorităţii oamenilor. Sigur că asta nu este deloc bine din moment ce atitudinea are un efect uriaş asupra calităţii vieţii noastre.

Ce este atitudinea?

Atitudinea ta este compusă din gândurile, sentimentele şi acţiunile tale.

Gândurile: Mintea ta conştientă poate să accepte, să respingă sau să ignore orice idee care patrunde în conştiinţa ta. Orice idee pe care mintea ta conştientă o acceptă şi o internalizează (asimilată în mod conştient sau subconştient) are un efect asupra corpului tău aşa cum urmează să-ţi explic în continuare.

Sentimentele: Natura ideii pe care o internalizezi este impregnată în mintea ta subconştientă şi determină vibraţia corpului tău. Un alt cuvânt pentru „vibraţie” este „emoţia” pe care o exprimi. Dacă ideea este negativă, vei exprima emoţii negative. Însă dacă este pozitivă, emoţiile sau vibraţiile tale vor fi şi ele pozitive.

Acţiunile: Corpul, care este instrumentul minţii, este singura legătură prin care mintea conştientă şi subconştientă pot colabora pentru a se exprima. Indiferent de ideea care este imprimată asupra minţii subconştiente trebuie să fie exprimată prin vibraţia moleculelor din corp. Când vibraţia devine puternică, atunci corpul trebuie să treacă la acţiunile care atrag oameni şi circumstanţe de pe aceeaşi frecvenţă vibraţională.

Mediul înconjurător este oglinda ta

Mediul tău înconjurător poate să îţi arate corespondentul a ceea ce transmiţi tu în afară. Iar ceea ce transmiţi tu în afară este atitudinea ta (rezultatul dintre gând, sentiment şi acţiune). Mediul înconjurător este ca o oglindă care îţi trimite înapoi exact acelaşi tip de energie. Dacă vezi o reflecţie a mediului tău înconjurător care nu-ţi place, aceea este ocazia ta de a lua o decizie nouă şi să-ţi schimbi atitudinea.

Dacă nu eşti sigur care este atitudinea ta, priveşte la rezultatele tale. Atitudinea şi rezultatele se urmăresc una pe alta precum noaptea urmăreşte ziua. Mai exact, una este cauza iar cealaltă este efectul. Dacă tu gândeşti în termeni negativi (cauza) vei avea rezultate negative (efectul). Dacă vei gândi în termeni pozitivi vei obţine rezultate pozitive. Rezultatele pe care le obţii în viaţă sunt nimic altceva decât o expresie a gândurilor, emoţiilor şi acţiunilor tale. Dacă nu îţi plac rezultatele din viaţa ta, atunci schimbă ceea ce trimiţi în exterior. Atitudinea ta este ceva ce poţi controla TOT timpul.

Când ţi se schimbă atitudinea totul în lume se schimbă.

După cum vezi, atitudinea ta este determinată de ideile pe care alegi şi permiţi să le internalizezi (sau, mai pe româneşte, în ce te implici din punct de vedere emoţional). Apoi, expresia fizică este automată. Nici nu contează dacă alegerea este conştientă sau subconştientă. Nu poţi să spui „nu ştiam asta”. Dacă nu ştiai… păcat, ai pierdut. În viaţă nu este loc pentru ignoranţă. Este ceea ce este.

Nu poţi să te prefaci. Dacă mimezi un zâmbet sau entuziasm sau prietenie, oamenii vor observa nesinceritatea ta mai repede decât crezi. Pentru a obţine rezultatele dorite, gândurile şi sentimentele mintii tale conştiente sau subconştiente trebuie să fie în armonie, iar acea armonie va fi exprimată prin acţiunile tale. Vei fi calm, concentrat şi sincer.

Îmbunătăţeşte-ţi atitudinea

Acum sper că înţelegi de ce nu ar trebui să dai vina niciodată pe altcineva sau pe condiţiile ori circumstanţele din jurul tău pentru provocările pe care trebuie să le înfrunţi în viaţă… Dacă ai o problemă, alegerea ta conştientă este locul din care porneşte acea problemă. Cea mai importantă investiţie pe care o poţi face în viitoarea ta fericire sau succes este să îţi iei timp în fiecare dimineaţă pentru a-ţi pregăti mintea pentru ziua care urmează.

Citeşte ceva încurajator şi motivaţional. Practică recunoştinţa, meditează sau vizualizează. Citeşte-ţi bileţelul pe care ai scris obiectivul tău în viaţă. Practică autosugestia. Creează rutina care este potrivită pentru tine pentru a porni ziua cu o atitudine pozitivă. Plănuieşte să alegi gândurile sau ideile care trimit în afară mesajul de armonie cu ceea ce doreşti să primeşti în schimb. Cu cât mai mult cu atât mai bine.

Articol scris de Sandy Gallagher, tradus în integralitate de pe proctorgallagherinstitute.com

Admin