Dum. oct. 1st, 2023

Iohannis: „Nici după 15 mai nu vom putea părăsi localitatea fără motiv întemeiat!”


Preşedintele Klaus Iohannis a hotărât după aproape două luni de pandemie să susţină o tentativă de conferinţă de presă la care să şi răspundă la unele întrebări ale jurnaliştilor, nu doar să citească de pe prompter. Ceea ce a rezultat în această conferinţă a fost confirmarea a ceea ce v-am spus  încă de ieri, adică faptul că se pregăteşte o prelungire a stării de urgenţă şi după data de 15 mai. Doar că n-o vor mai numi „de urgenţă” ci „stare de alertă”.

Era de aşteptat că odată obţinută o putere foarte mare le va fi greu să renunţe la ea aşa de uşor. Mai ales că NU LI SE OPUNE NIMENI! Opoziţia doarme în ghete, iar majoritatea presei este sponsorizată atât de bine încât nu îşi mai îndeplineşte menirea.

Klaus Iohannis ne-a spus în stilul său caracteristic şi pe si-la-be că nici după 15 mai nu vom avea parte de o libertate prea mare. Mulţi credeau/sperau că din 15 mai vine relaxarea şi putem reveni la normal cu mici excepţii. Ei bine, se pare că există nişte mari excepţii pregătite pentru noi.

Iohannis: „Nu ne vom putea întâlni decât câte 3.”

Sunt conştient că medicilor şi personalului medical le-a fost şi le este greu. Dar pericolul nu a trecut şi e nevoie de maximă atenţie! Faptul că din 15 mai relaxăm anumite măsuri nu înseamnă că revenim la viaţa de dinainte. Nu înseamnă o revenire bruscă la realitate,” a spus Iohannis.

Ce înţelege el prin „relaxarea anumitor măsuri” nu ne-a explicat, însă ne-a spus foarte clar ce nu vom avea voie să facem după 15 mai: „Vor rămâne multe restricţii în vigoare – nu ne vom putea întâlni decât câte 3. Nu vom putea, o vreme destul de mare, să mergem la restaurant sau la mall. Nu vom putea, imediat după 15 mai, nici măcar să plecăm din localitate, decât dacă avem un motiv foarte serios. Dacă se vor relua competiţiile sportive, repet ‘dacă’, există o probabilitate mare să se reia fără spectatori. Vom avea, după 15 mai, obligativitatea să purtăm măşti în spaţii închise, în autobuz, metrou ș.a.m.d. Decizia o luăm săptămâna viitoare. La unele restricţii nu vom putea renunţa.

ÎNTREBARE REPORTER: DUPĂ DATA DE 15 MAI AVEŢI POSIBILITATEA SĂ PRELUNGIŢI STAREA DE URGENŢĂ SAU GUVERNUL POATE DA STARE DE ALERTĂ – AVEŢI O DECIZIE LUATĂ ÎN ACEST SENS?

Iohannis: „Discutăm aceste variante de două săptămâni. Decizia nu o vom lua mâine, pentru că vrem să vedem cum evoluează lucrurile. Pot să vă spun poate cu titlu de premieră că legislația secundară aferentă variantei în care nu prelungim starea de urgență este aproape finalizată.” Dacă aveți răbdare/curiozitate să vedeți tot ce a spus la conferință puteți da click AICI.

Admin