lun. iun. 24th, 2024

Yandex, echivalentul Google în Rusia, livrează la domiciliu teste pentru COVID-19 persoanelor de peste 65 de ani!


A existat şi încă mai există în România un trend conspiraţionist în care se spune că Rusia nu ar avea cazuri de coronavirus aşa cum există în Europa şi, deci, ar fi implicaţi în crearea şi răspândirea lui pentru a distruge economiile mondiale. Ei bine, lucrurile nu stau chiar aşa roz nici pentru ruşi, singura diferenţă este că mass media din România nu prezintă prea mult ce se întâmplă în Rusia. Sigur că la mortalitate Rusia stă excelent faţă de alte alte ţări, însă nici acolo lucrurile în cifre nu stau prea bine.

Recent, gigantul tech Yandex, echivalentul Google în Rusia, a anunţat că va începe să livreze la domiciliu 10.000 de teste de coronavirus persoanelor de peste 65 de ani. Primele 10.000 de teste vor fi oferite de Yandex gratuit, iar serviciul de livrare a testelor va fi mai târziu extins către toate grupele de vârstă. (SURSA) La ora redactării acestui articol, Rusia a raportat un număr de 1,718,019 teste efectuate dintre care 32,008 au ieşit pozitive. De asemenea, există la momentul acesta şi 273 de decese cauzate de coronavirus. Această cifră situează Rusia pe locul 3 în lume la numărul de teste efectuate, după SUA (3,448,157) şi Germania (1,728,357).

Rata cazurilor pozitive şi cea a mortalităţii sunt foarte scăzute în Rusia, ele raportându-se la numărul total de locuitori. Aşadar, Rusia are doar DOUĂ decese la milionul de locuitori, în timp ce, spre comparaţie, România are 21 de decese la milionul de locuitori. Cel mai rău în această rată a mortalităţii stă Belgia, cu 445 decese la milionul de locuitori, urmată de Spania (417) şi Italia (376). Cifre valabile la ora redactării acestui articol.

Cum reuşesc ruşii să menţină rata mortalităţii scăzută?

Cum a reuşit Rusia să menţină o rată atât de scăzută a mortalităţii? Aceasta este întrebarea pe care şi-o pun mulţi, iar răspunsul probabil este împărţit pe mai multe „straturi”. În primul rând testarea masivă a făcut să depisteze din timp cazurile pozitive şi să le izoleze la timp pentru a preveni răspândirea. Al doilea rând, este posibil ca şi în cazul Germaniei, Rusia să fi adoptat o altă strategie de raportare a deceselor. În sensul în care ei raportează doar decesele survenite din cauze de probleme respiratorii, pulmonare, adică acelea care chiar au legătură cu virusul.

În alte ţări, precum Italia, Spania, SUA sau România, raportările sunt făcute indiferent dacă persoana decedată a avut comorbidităţi. De exemplu, o persoană care moare de cancer, dar este infectată şi cu COVID-19, este adăugată la lista deceselor cu COVID. Explicaţia aceasta a fost oferită chiar de doctorul Arafat, nu e inventată de noi. O altă posibilă explicaţie o poate reprezenta şi tratamentul pe care-l folosesc aceştia şi care nu este acreditat în Uniunea Europeană.

Indiferent de motive, cert este că Rusia nu stă nici ea pe roze în problema coronavirus şi din acest motiv Preşedintele Vladimir Putin a anunţat că va amâna celebra paradă militară care sărbătoreşte 75 de ani de la victoria în cel de-al Doilea Război Mondial. Mai multe măsuri de prevenţie şi restricţii au fost impuse şi în Rusia pentru a stăpâni răspândirea coronavirusului.

Admin