Dum. oct. 6th, 2024

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a prelungit starea de urgenţă până la 11 Mai!


Preşedintele Franţei Emmanuel Macron a anunţat într-o declaraţie televizată că starea de urgenţă şi măsurile restrictive se vor prelungi cu încă o lună, până în data de 11 mai. Preşedintele francez a recunoscut că s-au făcut deja foarte multe sacrificii, însă este nevoie ca măsurile restrictive să fie păstrate pentru încă o lună pentru a salva vieţi. Starea de urgenţă în Franţa a început la data de 17 martie şi a fost extinsă după două săptămâni.

După data de 11 mai preşedintele francez a anunţat că se vor face paşi pentru o revenire treptată la normal, însă anumite restricţii vor fi păstrate până cel puţin la vară. Cea de-a patra apariţie televizată în direct a preşedintelui de la declararea pandemiei a durat aproximativ 25 de minute, timp în care s-au făcut mai multe anunţuri pentru cetăţenii francezi.

S-au făcut multe sacrificii în perioada aceasta, dar este nevoie de mai mult

Acesta a ţinut să îşi prezinte recunoştinţa faţă de eforturile depuse de oamenii din toată ţara însă a spus că este nevoie să se facă mai mult decât atât pentru a ieşi din această criză cu bine. „Va trebui să ne continuăm eforturile şi să respectăm regulile. Cu cât sunt respectate mai bine cu atât mai multe vieţi vor fi salvate. Din acest motiv trebuie să continuăm cu aceste restricţii drastice până în data de 11 mai. În această perioadă este singura modalitate de a acţiona eficient,” a declarat Macron, citat de euronews.

Puncte cheie din discursul lui Macron

  • Începând din data de 11 mai vor începe să se deschidă gradual creşele, şcolile, însă universităţile vor începe activitatea cel mai probabil la vară.
  • Restaurantele, cafenelele, hotelurile, cinematografele şi alte activităţi de acest gen care implică adunări mari de oameni în spaţii restrânse vor fi interzise chiar şi după data de 11 mai. De asemenea, nu vor fi festivaluri de vară cel puţin până la jumătatea lui iulie.
  • Începând cu 11 mai, Franţa va putea să testeze fiecare cetăţean care prezintă simptome de COVID-19.
  • Tot din 11 mai, Macron a îndemnat cetăţenii să facă rost de măşti pe care să le poarte atunci când ies în spaţii aglomerate, precum transportul în comun sau alte profesii care impun interacţionarea masivă cu oamenii.
  • Mai multe „investiţii masive” au fost promise pentru cercetare şi încercare de a găsi un tratament.

Aceste declaraţii ale lui Macron vin după ce au existat temeri în legătură cu aprovizionarea de echipamente medicale, dar şi faţă de consecinţele economice şi sociale pe care le va avea pandemia asupra Franţei. Franţa are unele dintre cele mai dure măsuri restrictive din Europa. Deşi numărul de decese şi cazuri confirmate a început să scadă uşor, Franţa are în momentul de faţă aproape 15000 de decese cauzate de COVID-19.

Admin