Dum. oct. 6th, 2024

„Terorizarea” copiilor continuă şi la toamnă! Schimbări majore în învăţământ din cauza COVID-19!

Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea


Pandemia de coronavirus determină schimbări majore în sistemul de învăţământ începând din toamnă. Conform unui document făcut public astăzi, Guvernul doreşte ca în fiecare clasă să se afle între 10 şi 15 elevi care să nu petreacă mai mult de patru ore la şcoală. Mai mult decât atât, „orele” de curs să fie reduse la doar 30 de minute, iar pauzele să dureze 20 de minute.

De asemenea, prezenţa elevilor să se facă prin rotaţie, 10-15 la şcoală, iar restul să facă orele online, de acasă. În timpul orelor de curs, elevii trebuie să păstreze între ei o suprafață de 4 metri pătrați.

Numărul maxim de elevi pe clasă trebuie să nu depășească jumătate din efectiv, iar ceilalți elevi din clasă vor face activități online: „participare alternativă a elevilor, prin rotație, la orele de clasă online a unei părți din elevi, ceilalți fiind prezenți fizic la școală (de preferat în prima etapă, întrucât asigură un timp de expunere mai redus pentru fiecare elev).”

Institutul Național de Sănătate Publică susține că „experimentele la orele de chimie/fizică/biologie care necesită mișcare și/sau interacțiune strânsă între elevi nu trebuie organizate.” Pe lângă asta, „elevii nu se vor muta din clasa de bază în laboratoare.”

Conform documentului, culoarele făcute în această perioadă pentru revenirea la pregătire a elevilor pentru examenele naționale vor rămâne așa cum sunt și la redeschiderea școlilor, în toamnă. Purtarea măștilor în interiorul școlii pentru pentru elevi, la cursuri, nu mai este obligatorie decât în pauze, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică. Măștile vor fi obligatorii pentru profesori.

Decalarea orelor de intrare:

  • – intrările și ieșirile din unitate vor fi eșalonate la intervale regulate de timp pentru a se evita aglomerările
  • – ora de începere a cursurilor să fie diferită pe clase de studiu, pentru a evita aglomerația școlarilor la triajul epidemiologic și la intrarea în școală (de ex. decalaj de 15-20 de minute);
  • – în consecință, și intrarea în pauză se va face la ore diferite pentru a evita aglomerarea la grupurile sanitare.
  • – programul școlar adus la cunoștința elevilor să conțină orele de începere și durata orelor la clasă și a pauzelor, precum și a pauzei/pauzelor de masă;
  • – alternarea orelor de curs cu activități în aer liber. În măsura în care este posibil una dintre ore/zi să se deruleze în spații deschise (curtea școlii);
  • – elevii din ciclul primar să fie supravegheați pe toată durata pauzelor;
  • – activitățile vor fi organizate pe cât posibil în curtea școlii, cu păstrarea distanței de minimum 1,5 m între elevi. Elevii nu se vor îmbrățișa, nu își vor atinge reciproc mâinile și nu vor sta aproape unul de celălalt. Vor fi eliminate jocurile și alte activități care implică formarea unor grupuri care duc la reducerea distanței dintre elevi. Copiii se pot juca în pauză împreună, într-un grup limitat de 3 elevi, doar din aceeași clasă;

Asta se va întâmpla de la redeschiderea școlilor, prevăzută pentru luna septembrie. Recomandările sunt făcute de Institutul Național de Sănătate Publică. Documentul a fost publicat de Ministerul Sănătății și trimis în școli de către DSP pe 29 mai.

CLICK AICI PENTRU A CITI/DESCARCA DOCUMENTUL INTEGRAL CU MĂSURILE CE VOR FI IMPLEMENTATE ÎN SCOLI ÎNCEPÂND CU LUNA SEPTEMBRIE!

Admin