vin. iun. 14th, 2024

Scrisoare deschisă a unui diasporean către România


„Am tot evitat să vorbesc despre asta , dar acum nu mai pot să tac. Simt cum furia și revolta mi se opintesc în gât și se cer cu disperare exprimate. Trebuie să deschid gura , altfel mă sufoc. Cum însă și tăcutul , e în aceste vremuri , o formă de a impiedica răspândirea virusului , am ales să scriu.Mă adresez vouă , tuturor românilor.

A fost nevoie de această pandemie ca să vă dați arama pe față și într-un mod sfidător și josnic să vă dați mâna cu cei poticniţi la stânga spectrului politic , într-o adevărată avalanșă de gesturi,acțiuni și declarații care vin să injosească , să ignore , să demonizeze și să provoace suferință și scârbă , românilor din Diaspora (nu agreez termenul , dar nu facem dezbatere lingvistică acum) .

Să o luăm cu începutul. Ați transmis (aproape nemestecat) mesajul otravit lansat de o parte infenctă a mass-media (preluat și de vectori de opinie și exprimare care au pretenția că sunt cerebrali și vertebrali) cum că „hoarde” de „diasporeni” năvălesc în România , aducând cu ei ucigașul Sars Cov2 (aka Covide , aka CoronaVirus ) .

Stimați (folosesc ironic termenul) domni , vă întreb , știți cumva câți cerșetori italieni au adus virusul din China ?! câți zilieri suedezi l-au dus din Italia în Suedia ?! câți muncitori în agricultură s-au întors din Spania în Belgia cu virusul ?! și câte badante nemțoaice au trecut granița din Austria în Germania , cu virusul în poșetă ?! . De unde acest discurs parșiv și acest mesaj subliminal că românii din Diaspora sunt vinovați ?! Toate aceste țări (și multe altele) sunt în plină criză sanitară , toate au răspândire masivă de CV , dar niciuna nu și-a blamat sau demonizat cetățenii care s-au repatriat , așa cum am făcut-o noi , chiar de la cel mai înalt (2m cred) nivel.

Compania poloneză Lot (deținută chiar de statul polonez) a făcut un adevărat pod aerian , cu câte 10 curse zilnice , pt a-și aduce în țară cetățenii din Italia sau Spania , Cehia a repatriat pe cheltuiala ei cetățeni din Peru sau Mongolia și Slovenia a deschis puncte vamale dedicate exclusiv cetățenilor sloveni care veneau din Italia , asta ca să mă opresc doar la statele foste „surori comuniste” . La noi am văzut masuri pompieristice , dezorganizare , neputință sau mai rău , rea-voință.

Voiam să văd tabere de sute , mii de corturi și module , înșirate la graniță , pt primirea , testarea , carantinarea cetățenilor români. Stațiunile Moneasa (AR) și Felix (BH) aveau posibilități mari de cazare și hrănire , dar ați preferat să plătiți sume colosale unor iluștri anonimi , abonați la partid , care dețin pensiuni falimentare. Acolo , trebuia să-i țineți obligați , 14 zile pe toți cei întorși în țară , în condiții decente din punct de vedere sanitar și social.

Sigur că am aici și un deget acuzator pt cei care au strâmbat din nas că n-au cafea la micul dejun sau nu se inchide bine ușa . E CRIZĂ FRAȚILOR !! E PANDEMIE !! știu că nu cu bucurie v-ați pornit spre România , dar v-ați asumat niște riscuri atunci când ați făcut-o și trebuia să suportaţi niște rigori și restricți.

Nu sunt eu în măsură să judec cine și de ce a ales să fugă (DA , ACESTA E TERMENUL CORECT) în România. Noi , cei aflați aici , cunoaștem mult mai bine realitatea decât cei din birourile ministeriale,studiourile sau fotoliile tele-vizionare.Au fugit cei care nu aveau un statut și un rost clar în țările pe unde se pripaşiseră și care doar speculau și spoliau sistemele sociale și economice , dar să băgați bine la cap un lucru , chiar și cerșetorii hoții,curvele sau infactorii , în momentul în care au plecat din România , au făcut țării un imens bine , degrevând statul de niște cheltuieli financiare și sociale imense și mai mult , aducând bani , bani cash , în economia și bugetul României. Noi , diasporenii onești , stim cel mai bine cât de mult ne-au afectat toți aceștia imaginea , noi avem infinit mai multe motive să-i urăm , dar nu putem să o facem ,pt că e în puterea noastră să dovedim că acolo unde muncim și trăim , românii și România au altă imagine și valoare decât cea oferită de hoți și cerșetori.

Să revenim însă la fondul problemei , nu la forma pe care voi o pictaţi cum vă place. Această pandemie a zduncinat serios economiile țărilor în care trăim. Foarte mulți s-au trezit fără joburi dar au în continuare cheltuieli , chirie,rate,facturi,mâncare. E normal și firesc să gândească pragmatic , cu puținii bani pe care-i au , unde pot supraviețui mai mult/bine , aici sau în România ?! .

Și să nu vă aud că-i acuzați „de ce nu au economisit” că vă întreb pe voi „câți bani aveați puși deoparte ?!” .

Nu e vina lor că se simt mai în siguranță în România ,unde mai au un petec de grădină,un solar,un purcel sau niște rude gata să-i ajute. Ei nu se intorc cu coada între picioare la o țară și un sistem pe care l-au hulit , ei se întorc prematur și forțat . Mulți au avut visul întoarcerii acasă și acum îl trăiesc ca pe un coșmar.

Ani de zile , zeci de ani chiar , ați lălăit-o cu realizarea unei baze de date și a unei statstici clare despre câți români trăiesc/muncesc în Diaspora , asta pt că nu ați vrut să le asigurați corect drepturi electorale. Uite că acum era bună o astfel de bază de date ,care să vă spună clar cine și de unde vine. Acele recomandări de la Ambasade și Consulate sunt dacă nu neafişate , cel puțin ignorate chiar de membri corpului diplomatic , dar aveați la dispoziție bazele de date ale țărilor membre UE , cel puțin , unde puteaţi vedea cine și unde e înregistrat la asigurări medicale,taxe/impozite sau sistem educațional. Trebuia doar să le cereți și coroboraţi , eventual să le și recunoașteți oficial. Dar la nivel de reprezentanțe diplomatice faceți orice , mai puțin să reprezentați interesele noastre. Chiar și acum , sunt românce care au nascut și nu pot obține un certificat de naștere pt copilul lor , sunt oameni care și-au pierdut actele și nu pot obține un duplicat. Nu pot avea nici măcar servicii medicale ,în aceste vremuri complicate , fără acte de identitate. La liniile tel-verde nu răspunde nimeni cu orele și în Italia s-au dat șpăgi pt un loc în avionul de repariere.

Pt că nu știți , nu vreți , nu puteți face mai mult , dați mesaje , „STAȚI ACOLO !! NU VENIȚI ÎN ROMÂNIA !!” .

Ghiciţi ce ?! Imensa majoritate chiar asta facem . Nu pt că ne spuneți voi , ci pt că așa ne îndeamnă obligațiile contractuale ,așa ne îndeamnă spiritul de conservare , așa ne îndeamnă conștiința.

E ca la fotbal. Voi priviți și comentați doar ce fac niște unii , unii foarte puțini . Noi , cei mulți , cei mai mulți , privim și stăm cuminți . Știm că fără noi , economia Romaniei s-ar fi prăbușit demult și știm că acum , cu noi veniți în țară , statul ar colapsa.

Noi dăm dovadă de spirit civic și înțelepciune și așteptăm . Așteptăm ca țara care nu ne mai vrea , să se vindece …….. nu doar de Covid-19

Copenhaga , 4 Aprilie 2020”

Admin