Dum. mai 26th, 2024

România are sute de fabrici care pot produce măşti, dar preferă să dea milioane de euro pe importuri

Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia


Este incredibil cum nici măcar în starea de urgenţă gândul unor politicieni şi conducători de ministere din România nu este să ajute industria proprie şi continuă să risipească banul public în favoarea anumitor persoane şi entităţi din străinătate. În timp ce alte state apelează la firme interne pentru producerea de echipamente medicale, iar producătorii auto îşi readaptează producţiile pentru a fabrica ventilatoare în contextul pandemiei de coronavirus, la noi lucrurile stau cu totul invers. Autorităţile române preferă să apeleze la importuri din străinătate la preţuri mult mai mari şi prin intermediari, ale căror termene de livrare ajung chiar şi la 90 de zile!!! Asta în contextul în care noi avem nevoie de măşti, mănuşi, combinezoane, etc. ACUM!

Conform unei analize făcută de Ziarul Financiar, în România există 388 de fabrici care produc echipamente de protecţie pentru diferite domenii, inclusiv pentru sectorul medical. În ciuda acestei evidenţe, Guvernul României preferă să cumpere produsele necesare din STRĂINĂTATE, chiar dacă termenul de livrare este uriaş şi costul cu siguranţă este mult mai mare. De ce nu se încurajează producţia internă care ar putea să livreze de pe o zi pe alta sau măcar de la o săptămână la alta? Este un mister pe care cu greu putem să-l desluşim, însă cred că îl bănuim cu toţii.

Deşi există un document oficial care atestă faptul că Guvernul ştia despre amploarea acestui virus încă din ianuarie, nici măcar una dintre multele fabrici româneşti ce au linii de producţie pentru echipamente de protecţie nu a primit comenzi de măşti, combinezoane, etc. Industria textilă din România produce echipamente care ajung la export. Toate ţările din UE au interzis exporturile şi au dat comenzi de zeci de mii de echipamente la fabricile lor locale. Până şi Ford, din America, a anunţat că îşi readaptează una dintre fabrici pentru a produce ventilatoare necesare luptei contra coronavirusul. La noi de ce nu se procedează la fel? De ce nu se poate nici măcar atunci când ne luptăm cu moartea să fim uniţi?

De ce să nu ajutăm industria locală să se dezvolte şi atribuim prin licitaţii (sau încredinţare directă) contracte de zeci de milioane de euro firmelor care aduc echipamente din străinătate şi au termene de livrare imense? În România sunt 388 de fabrici care pot produce intern aceste echipamente de protecţie pentu cadrele medicale, însă Guvernul preferă să importe decât să-i ajute pe cei aproape 4500 de salariaţi care lucrează în domeniu în ţara noastră.

Recent, patru firme de la noi au semnat contracte cu Guvernul în valoare de peste 180 de milioane de lei pentru a importa măşti sanitare, mănuşi sau combinezoane, iar una dintre aceste firme câştigătoare îl are ca acţionar pe creatorul de modă Cătălin Botezatu. Sursa: Ziarul Financiar şi Mediafax.

Admin