Starea de urgenţă în care se regăseşte România şi majoritatea statelor europene ca urmare a pandemiei de coronavirus oferă motivul de care aveau nevoie anumite entităţi pentru implementarea mult doritului sistem Big Brother de supraveghere a populaţiei! Nevoia de a ţine sub control populaţia în ideea combaterii răspândirii coronavirusului, a făcut Consiliul European să aprobe o colaborare cu companiile de telecomunicaţii pentru a furniza anumite date de localizare colectate din telefonul mobil. Consiliul European a luat această măsură după ce s-a constatat că foarte mulţi oameni nu respectă restricţiile impuse de guvernele statelor europene.
CE dă asigurări că toate datele colectate despre clienţii de telefonie mobilă vor fi şterse după ce pandemia va lua sfârşit, iar legea GDPR de protecţie a datelor va fi respectată chiar şi în situaţia de criză în care ne regăsim. Într-un interviu acordat celor de la DCNews, europarlamentarul român Cristian Buşoi a explicat ce înseamnă această măsură: „CE a luat o iniţiativă de a intra în contact cu companiile telefonice importante din UE pentru a pune la dispoziţie anumite date care să ofere informaţii autorităţilor despre răspândirea Coronavirusului.
În primul rând, este vorba despre localizare, dar sunt şi alte metadate care pot fi analizate la un moment dat. Este o iniţiativă a comisarului european pentru piaţă internă şi industrie. Acesta a avut un dialog cu marile companii de telefonie mobilă pentru a se găsi o procedură prin care se pot pune la dispoziţie date agregate şi anonimizate din telefoanele mobile pentru a vedea în ce fel se extinde virusul şi pentru a vedea dacă anumite persoane care au fost deja contaminate respectă regulile impuse de situaţie.
Nu cred că sunt puse la punct toate detaliile, dar, din ce ştiu, companiile vor fi deschise şi vor intra în parteneriat cu CE şi statele membre. Legislaţia ePrivacy, dar şi GDPR-ul trebuie respectate. Sunt legi europene, implementate în toate statele, care sunt mai presus de o iniţiativă politică, chiar şi în situaţie de stare de urgenţă. Această operaţiune va respecta reglementările europene, Comisia Europeană a insistat în acest sens”, a mai spus europarlamentarul, citat de DCNews.
Cum vor fi folosite aceste date în mod concret în lupta contra coronavirusului rămâne de văzut.
Mai multe ştiri
Ciucă i-a numit pe partenerii de guvernare „urmașii Partidului Comunist”. „Am fi vrut să construim coaliția cu aliatul firesc”
A murit fostul deputat PRM Ion Bâldea
Marcel Ciolacu, la Galați pentru a evalua situația cauzată de inundații: „Prioritatea este salvarea de vieți omenești”