vin. iul. 12th, 2024

Protestatari înarmaţi cu arme de asalt au intrat în Camera Legislativă din Michigan, SUA, nemulţumiţi de extinderea stării de urgenţă!


Sute de protestatari, unii dintre ei înarmaţi, au mers joi la Camera Legislativă din Michigan având la ei arme de asalt pentru a se opune prelungirii stării de urgenţă din statul american cu încă două săptămâni, până la 15 mai. Din cauza pandemiei de coronavirus, Guvernatoarea Gretchen Whitmer a dorit să extindă izolarea cu încă 28 de zile, dar s-a văzut cu o opoziţie fermă din partea a sute de protestatari înarmaţi dintre care câţiva dintre ei au pătruns în Camera Legislativă.

Preşedintele american Donald Trump a avut o reacţie curioasă spunând că „Aceia sunt nişte oameni buni, dar sunt furioşi. Îşi vor viaţa înapoi în siguranţă! Întâlniţi-vă cu ei, vorbiţi cu ei, cădeţi la o înţelegere.” Nu se ştie, însă, la ce fel de înţelegere se referea Trump să facă. În timp ce Guvernatoarea Whitmer a extins ordinul de izolare cu doar două săptămâni, spunându-le cetăţenilor să stea acasă şi să închidă afacerile neesenţiale, ea a şi relaxat unele restricţii din ordinul iniţial.

Unii senatori au venit cu veste antiglonţ la dezbatere

Cetăţenilor din Michigan li se cere să respecte în continuare regulile de distanţare socială, dar le este permis să călătorească de la o casă la alta, să iasă cu barca sau să joace golf. Michigan este unul dintre cele mai lovite state americane de noul coronavirus şi nu este nici pe aproape de a pune în practică dorinţa lui Trump de a da drumul economiei din nou şi a ridica măsurile de izolare.

Guvernatoarea a dorit să extindă măsurile restrictive cu 28 de zile, însă cererea i-a fost refuzată de Camera Reprezentanţilor din Michigan care au şi autorizat un proces împotriva ei în care i se contestă autoritatea de a impune stare de urgenţă.

De reţinut că este un drept cetăţenesc al americanilor de a participa la dezbaterile publice, chiar şi înarmaţi, astfel că gestul protestatarilor nu a fost unul agresiv, ci mai degrabă de intimidare. Unii dintre senatorii participanţi la dezbatere au purtat veste antiglonţ de teama protestatarilor. Sursa 1, Sursa 2

Admin