lun. iun. 24th, 2024

Primăria Capitalei oferă 1000 de euro, în bonuri de masă, donatorilor de plasmă!


La propunerea Gabrielei Firea, primăria capitalei va oferi suma de 1000 de euro în bonuri de masă persoanelor care s-au infectat şi vindecat de coronavirus pentru ca aceştia să doneze plasmă. Deoarece procentul celor care donează plasmă este unul infim, iar tratamentul cu plasmă este unul dintre cele mai eficiente în lupta cu COVID-19 la momentul de faţă, Gabriela Firea încearcă să convingă prin intermediul acestui stimul financiar cât mai mulţi oameni să doneze.

Proiectul iniţiat de primarul general al capitalei a fost votat şi aprobat în Şedinţa de Consiliu, în ciuda faptului că opoziţia formată din PNL-USR a acuzat că proiectul este ilegal şi imoral.

„Pacienții cu forme grave de COVID-19 au nevoie urgentă de transfuzii cu plasmă de la pacienții vindecați, care au dezvoltat anticorpi. Cei aproape 30.000 de pacienți trecuți prin infecția Sars-Cov-2 ar putea să-i salveze pe cei care au forme mai dificile. Toate țările din lume duc o bătălie acerbă pentru a salva cât mai multe vieți. S-au creat, deja, programe naționale pentru stimularea donării de plasmă. În România, din păcate, nu există un astfel de program concret. Doar lamentările Ministerului Sănătății că pacienții vindecați nu prea vor să doneze (până în 400 au donat, din 30.000 vindecați)”, a scris Gabriela Firea pe pagina de Facebook.

Primarul argumentează că astfel va creşte numărul donatorilor.

„În esență, este vorba despre convingerea cât mai multor pacienți tratați să fie salvatorii celor care suferă, prin întâlniri, discuții, argumente umanitare. În plus, la acest efort vom adăuga și un stimulent financiar în cuantum de 1.000 de euro, sub forma tichetelor de masă și/sau cadou, din care donatorii pot procura medicamente (vitamine, minerale), alimente necesare revenirii tonusului dar și alte produse necesare.

Suntem în pandemie, deci într-o situație excepțională. Chiar dacă, în timpuri normale, legislația privind donarea nu prevede și stimulente financiare, acum suntem într-o situație de excepție. Prin urmare, este nevoie de o excepție de la lege. Pentru a salva cât mai multe vieți”, a mai scris Gabriela Firea.

Consilierii USR și PNL nu au votat proiectul motivând că acesta este ilegal și imoral.

”Este ilegal și imoral deși este îmbrăcat într-o formă plăcută. Încalcă recomandările Comisiei Europene privind donarea. Vom ajunge în situația în care anumiți oamenii vor dori să se îmbolnăvească de COVID ca să primească stimulentul. Iar cei care donează acum sânge sau plasmă nu își vor dori să mai doneze pentru că există o discriminare. Acum primesc 7 bonuri de masă și o zi liberă de la serviciu”, a declarat Cătălin Deaconescu, consilier general PNL.

Şi Ana Maria Ciceală, consilier USR, a declarat că proiectul este ilegal. „Este nelegal, Legea 282, art. 4, prevede că activitatea de donare este non-profit. Nu puteți să dați un cuantum material într-o suma atât de mare fără să fiți în contradicție cu legea”, a explicat Ana Maria Ciceală. Aceasta a spus că directoarea Centrului de transfuzie București nu este de acord cu semnarea unui protocol în aceste condiții, astfel că nu ar avea cine recolta plasma.

Adrian Iordache, șeful direcției Juridic din Primăria Capitalei, a declarat că legea permite acordarea bonurilor de masă, iar donatorii nu sunt obligați să ia stimulentul, îl pot refuza. Acesta a declarat că mai multe țări oferă astfel de stimulente sub formă de bonuri de masă sau tratamente/analize medicale. Printre țările enumerate: Austria, Cehia, Franța, Germania, Danemarca, Polonia, Spania, Suedia prevăd stimulente pentru donare etc. Sursa: hotnews.ro

Admin