Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat luni într-o emisiune televizată că prelungirea stării de alertă este „aproape iminentă”. Actuala stare de alertă ar urma să înceteze maine. Însă numărul tot mai mare de infectări zilnice pune în discuție prelungirea stării de alertă și după 15 iulie.
Modul în care se va face această prelungire rămâne de văzut, deoarece legal este greu de prelungit starea de alertă. În plus, această strategie își dovedește ineficiența cu fiecare zi care trece. (O argumentaţie în acest sens puteţi vedea în video-ul de la finalul articolului.) Tot ce au făcut prin aceste stări de alertă a fost să agaseze și să abuzeze populația. Rezultatul după 4 luni de alerte și urgențe îl vedem zi de zi în numărul infectărilor.
Gradul de suportabilitate este aproape de nivelul maxim
Mai mult, oamenii au ajuns la limita răbdării deoarece în toată această perioadă Guvernul nu a făcut nimic în a stopa transmiterea virusului. Tot ce au făcut a fost să închidă locaţii şi să aresteze oameni. În rest nu s-a făcut mai nimic, iar oamenii au ajuns să nu le mai pese de pericolul virusului şi să-şi ceară viaţa înapoi.
În alte ţări guvernul ajută oamenii să treacă peste perioada grea. La noi doar se arestează şi se amendează. Un englez spunea că diferenţa între câştig şi cheltuieli este mai favorabilă stând în carantină decât atunci când mergea la serviciu. Din cauză că locul unde munceşte este închis ca urmare a lockdown-ului impus, el câştigă mai bine stând acasă decât muncind. La noi, însă, se face foamea! Pentru că guvernul nostru ştie doar să aresteze şi să amendeze!
Evoluţia cazurilor ne duce spre prelungirea stării de alertă
„În acest moment nu avem evoluție pentru o stare de urgență. Noi suntem pregătiți pentru 14 zile să avem o evoluție fluctuantă, cu creșterea numărului de cazuri, poate un 500, 600, 700, cu alternanță, în funcție de numărul de recoltări, de anchetele în desfășurare, dar prelungirea unei stări de alertă după 15 iulie e aproape iminentă”, a declarat Nelu Tătaru la un post de televiziune.
„Suntem într-o stare în care am făcut acele măsuri de relaxare, eram pregătiți de la 1 iulie să mai facem altele, dar evoluția nu ne-a permis, amănând măsurile de relaxare. Acestea depind de evoluție, evoluția depinde de sistemul medical, dar și de populație și de agenții economici care trebuie să respecte niște reguli. Sunt niște reguli foarte simple pe care le repetăm de la începutul acestei pandemii”, a afirmat Nelu Tătaru.
Să respectăm reguli, dar să nu fim proşti
Din păcate, nu doar relaxarea a dus la creşterea de infecţii ci proasta gestionare a situaţiei ne-a adus unde suntem. În cele două luni în care populaţia a stat mai mult în casă autorităţile trebuiau să se pregătească pentru momentul relaxării, însă nu au făcut-o. Din contră, au ieşit în spaţiul public cu tot felul de bâlbe care au produs extrem de mult rău. În plus, dacă ne uităm unde sunt focarele şi unde se află cele mai multe infecţii vom vedea că o mare parte provin din spitale, cămine de bătrâni, orfelinate şi alte locuri administrate de autorităţi locale sau naţionale! Cine plăteşte pentru asta? Nu cumva este o neglijenţă şi incompetenţă gravă exact acolo unde este nevoie de cele mai mari rigori?
Aşa că mai uşor cu acuzele că numărul de infecţii creşte din cauză că X merge la mare, Y merge la munte, Z merge la mall sau terasă. Da, o serie de reguli este de bun simţ să respectăm, pentru că virusul există. Oricât am vrea să credem că totul este o minciună, virusul chiar există şi face daune acolo unde prinde teren propice. Dar de aici şi până la a pune totul pe seama cetăţenilor iresponsabili este cale lungă!
P.S. Ştiu că unii nu îl agreaţi pe Mircea Badea din varii motive. Însă vă invit să faceţi abstracţie de persoana care vorbeşte şi să ascultaţi mesajul pe care îl transmite.
Mai multe ştiri
Ciucă i-a numit pe partenerii de guvernare „urmașii Partidului Comunist”. „Am fi vrut să construim coaliția cu aliatul firesc”
A murit fostul deputat PRM Ion Bâldea
Marcel Ciolacu, la Galați pentru a evalua situația cauzată de inundații: „Prioritatea este salvarea de vieți omenești”