Izolarea totală pe care au impus-o Guvernele din toată lumea din cauza COVID-19 ar putea să rezulte în efecte devastatoare în următorii cinci ani ale „celui mai mare ucigaş infecţios din lume”: TUBERCULOZA! Un studiu realizat de o organizaţie ce luptă împotriva Tuberculozei atrage atenţia că până în 2025 aproximativ 6.3 milioane de oameni sunt în pericol de a contracta acest virus, iar 1.4 milioane şi-ar putea pierde viaţa în această perioadă. Motivul pentru care există acest pericol este acela că s-a paralizat sistemul medical din cauza coronavirusului, iar toată atenţia s-a îndreptat către COVID, neglijându-se celelalte probleme cu care se confruntă omenirea. Astfel, cazurile de Tuberculoză rămân nediagnosticate.
Ca urmare a pandemiei de coronavirus, toate eforturile s-au direcţionat către combaterea lui, însă lipsa de diagnosticare şi tratare a tuberculozei va produce efecte devastatoare pe planetă în următorii cinci ani. Cercetătorii din spatele acestui studiu avertizează că acest lucru va irosi ani de progrese în bătălia contra tuberculozei. „Situaţia asta îmi provoacă silă pentru că este complet evitabilă. Trebuie doar să ţinem cont de faptul că Tuberculoza, la fel ca şi alte boli, afectează şi ucide oameni în fiecare zi, nu doar COVID-19!” a spus directoarea executivă a Stop TB Partnership, citată de CNBC.com.
Tuberculoza, cel mai mare ucigaş infecţios din lume
Studiul realizat în parteneriat cu organizaţii mari de pe planetă a fost bazat pe efectele izolării totale timp de 3 luni şi pe o revenire la „normalitate” treptată în următoarele 10 luni. Chiar OMS a recunoscut ca Tuberculoza este ucigaşul infecţios numărul 1 în lume, cu 10 milioane de oameni îmbolnăvindu-se anual şi 1.5 milioane îşi pierd viaţa din cauza acestei boli. Spre deosebire de COVID, Tuberculoza este tratabilă cu antibiotice, dar pentru a ajunge să fie tratată trebuie să fie mai întâi diagnosticată.
Aici intervine problema cauzată de măsurile restrictive impuse ca urmare a apariţiei noului coronavirus. Eforturile de testare şi diagnosticare a Tuberculozei au fost mult reduse. „Tuberculoza este o boală infecţioasă ce se transmite pe calea aerului, aşa că fiecare persoană care are tuberculoză şi nu este tratată va infecta foarte multe alte persoane. Avem un aşa-zis «efect al bulgărelui de zăpadă»,” a avertizat directoarea Stop TB Partnership. Drept urmare, trebuie să se continue eforturile de testare şi depistare a persoanelor purtătoare ale virusului şi tratarea acestora pentru a limita răspândirea. „Era important să avem măsuri suplimentare şi resurse pentru a reduce baza acumulată de oameni nedetectaţi cu Tuberculoză. Din păcate nu s-a întâmplat acest lucru.”
Mai multe ştiri
Stresul alegerilor îi îmbolnăvește psihic pe români. Ce spun medicii despre impactul polarizării societății și ce este anxietatea politică
Metoda contraceptivă despre care nu știai: Nu îți dereglează echilibrul hormonal și nu trebuie luată zilnic
Guvernul anunță achiziționarea a sute de ambulanțe noi. Vor fi înlocuite cele cu sute de mii de kilometri parcurși