Dum. sept. 15th, 2024

Mafia lemnului nu intră în carantină. Continuă măcelul pădurilor cu largul concurs al autorităților.


În timp ce oamenii stau în case de teama coronavirusului (şi a amenzilor), mafia lemnului îşi face de cap fără niciun stres și defrișează hectare de pădure în plină stare de urgență. Asta or înțelege ei prin stare de urgență? Tăierea cât mai multor copaci? În doar câteva zile din a doua parte a lunii martie s-au defrişat hectare întregi din Pădurea Dobrovăţ de lângă Iaşi chiar sub ochii celor de la Direcţia Silvică şi a responsabililor din Ministerul Mediului. Motivul invocat al acestor tăieri a fost că pădurea trebuie să se „regenereze”.

Conform datelor oficiale au fost tăiate 10.000 de metri cubi de masă lemnoasă în valoare de aproximativ un milion de euro! Imaginile făcute publice de mai mulţi activişti de mediu şi de presa locală din Iaşi sunt cutremurătoare: Pădurea Bucium-Dobrovăţ a fost aproape rasă de pe faţa pământului, în ciuda faptului că este parte din Natura 2000, ceea ce înseamnă că este arie protejată!

Cum a fost posibil acest lucru? Pe o autorizaţie de regenerare! Motivaţia a fost aceea că pomii de esenţă tare, ajunşi la vârsta de peste 100 de ani, trebuie să fie tăiaţi şi înlocuiţi cu vlăstarele tinere din jur. Problema este că în jur a fost ras absolut tot, nu există nici urmă de vlăstare!

Costel Alexe, este lupul paznic la oi?

Vă informez că PRIMUL OM căruia i-am trimis pozele şi i-am spus că la Dobrovăţ o pădure dispare sub ochii noştri a fost chiar Costel Alexe. Auzisem că pregătise cătuşele pentru cei care distrug pădurile. Dar am păţit ca în filmul  LA PIOVRA…  am anunţat pe cineva care, din păcate, a tăcut complice… şi prin mesaje indirecte mi s-a transmis că e… legal… să tăiem arbori seculari”, a scris pe Facebook Mihaela Popa, colega de partid a ministrului Mediului, Costel Alexe.

Conform Reporter de Iași, defrişarea a fost executată de o firmă obscură din Iaşi care aparţine unui taximetrist! Din câte se pare, defrişarea pădurii Dobrovăţ este doar începutul, deoarece pe 9 aprilie va fi scoasă la licitaţie tăierea unei arii de patru ori mai mare: 38.000 de metri cubi de pădure într-o afacere de aproximativ 15.000.000 de lei! Deşi mii de metri cubi de pădure dispar de pe o zi pe alta, Ministerul Mediului dă asigurări că nu se întâmplă nimic ilegal. Dar ținând cont de faptul că pădurile DISPAR, mai contează că e legal sau ilegal?

Puteți citi întregul material pe site-ul ReporterIs.ro

Admin