Dum. sept. 15th, 2024

Izolarea prelungită poate să omoare bătrânii mai mult decât coronavirus! Sau asta se doreşte?


În Joia Mare, prof. dr. Constantin Dulcan spunea într-un interviu televizat faptul că dacă măsurile de carantinare se prelungesc mai mult pentru persoanele de peste 65 de ani, aşa cum s-a tot spus, atunci este ca o condamnare la moarte pentru aceştia şi nu din cauza coronavirusului ci din cauza bolilor vasculare. Acesta a semnalat faptul că nelăsând bătrânilor posibilitatea de a ieşi din case şi a face mişcare pe o perioadă mai îndelungată este similară cu o condamnare la moarte, deoarece nu-şi pot pune sângele în circulaţie şi sedentarismul îi va ucide mai rău decât coronavirusul. „Sau asta se doreşte?” s-a întrebat retoric profesorul Dulcan.

Se crede că s-ar prelungi carantina pentru oamenii peste 65 de ani. Aceștia în momentul în care stau pur și simplu în poziția aceasta de sedentarism au mare risc de accidente tromboembolice. Asta nu este o responsabilitate? Sau cumva asta este o dorință. Sper că nu, nu vreau să fiu malițios cu nimeni”, a spus prof. Constantin Dulcan. Vezi aici interviul integral.

El a spus că înţelege ideea carantinării, dar că trebuie să se ia măsuri în această perioadă pentru ca lucrurile să reintre într-un oarecare normal. Prelungirea până la sfârşitul anului a carantinării pentru bătrâni ar fi un adevărat dezastru pentru ei. Ei bine, la scurt timp după ce prof. dr. Dulcan a făcut aceste declaraţii şi a semnalat gravitatea problemei, ministrul sănătăţii Nelu Tătaru a lansat în spaţiul public o idee care a inflamat spiritele şi mai mult.

Ministrul sănătăţii ia în calcul izolarea tuturor celor peste 65 de ani în spaţii special amenajate pentru ei.

Nelu Tătaru a spus că s-au gândit să îi ia pe bătrâni de la casele lor şi să îi carantineze în spaţii special amenajate pentru ei unde să fie ţinuţi cu toţii şi să fie îngrijiţi de personal bine instruit în acest sens. „Ne-am gândit efectiv şi la nişte metode să îi ducem într-un hotel, să-i ducem într-o cameră cu tot confortul în care să vină cineva şi să aibă grijă de ei. Dar rămâne în funcție de evoluție”, a precizat ministrul sănătăţii.

Întrebat cum vor reuși autorităţile să le asigure tuturor o cazare în condițiile în care există un număr mic de spații, bătrâni fiind peste 3 milioane şi jumătate, Nelu Tătaru a răspuns foarte calm că „Sunt într- adevăr puţine spaţii, dar când este stare de urgenţă şi cazurile continuă şi ei trebuie protejaţi şi nu-şi mai găsesc liniştea în niciun caz la ei, atunci spaţiile le vom găsi, în hoteluri, rechizitionate sau nu, contra cost sau nu”.

Protecţie sau prigoană?

Sigur că orice nenorocire livrată populaţiei este îmbrăcată într-un ambalaj frumos, iar această idee slobozită de Nelu Tătaru în acest fel pare nobilă la prima vedere, dar să nu uităm că trăim în România. O ţară cu resurse limitate din toate punctele de vedere. Să strângi grupuri mari de bătrâni într-un singur loc în aceste condiţii se poate sfârşi tragic. Pentru unii bătrâni din zone foarte sărace, care chiar nu mai au pe nimeni să-i ajute, poate fi o idee bună, dar să te gândeşti să implementezi măsura asta la nivel naţional este o idee criminală.

Seamănă mai mult cu o prigoană a bătrânilor decât cu o încercare de a-i proteja. Persoanele peste 65 de ani nu trebuie să fie privite ca nişte ciumaţi şi nu trebuie stigmatizate. Aceste măsuri seamănă mai mult cu anumite scene din istoria omenirii în care o anumită parte a populaţiei era luată din casele lor şi duşi în locuri special „amenajate” din care nu mai ieşeau cu bine niciodată. Înţelegeţi voi ideea.

Citeşte şi: Operaţiunea cum scăpăm basma curată a lui Iohannis

Admin