vin. iun. 14th, 2024

Încă o ţeapă de la Guvern: Exportul de cereale interzis doar pentru ţări din afara UE!


Absolut incredibil cum Guvernul României îşi bate joc în continuare de cetăţenii acestei ţări! În timp ce Ministrul Vela vine şi ne anunţă cu surle şi trâmbiţe că s-a suspendat exportul de cereale şi produse agroalimentare pe perioada Stării de Urgenţă, Ludovic Orban declară nonşalant la Antena 1 faptul că această interzicere a fost transmisă greşit şi se aplică doar pentru exporturile din afara Uniunii Europene!

Aşadar, exporturile către ţările din UE sunt încă la liber, chiar dacă riscăm ca România să intre în colaps alimentar deoarece exportatorii vor prefera să vândă la preţuri mult mai mari în Europa decât în ţară. Absolut incredibil cum Guvernul poate să-şi bată joc de oamenii din această ţară!

Ludovic Orban, prim-ministrul României:

Tocmai pentru a nu intra într-o criză alimentară am luat această decizie. Am evaluat, pe baza informațiilor pe care le-am primit de la Ministerul Agriculturii, situația stocurilor pe anumite produse agricole și pentru a garanta faptul că va exista o cantitate suficientă de grâu, de porumb, de floarea soarelui sau de produse derivate am luat decizia ca pe perioada stării de urgență să interzicem exportul, însă nu exportul spre țările Uniunii Europene.

Vreau să fac această precizare pentru că, din păcate, s-a transmis greșit informația. Noi nu am interzis și nici nu putem interzice exportul în țării din Uniunea Europeană. Suntem parte a Uniunii Europene unde există libertate deplină de circulație a persoanelor, a mărfurilor, ca atare, interdicție nu se referă la exportul către țări din Uniunea Europeană ci către țări care nu fac parte din Uniunea Europeană. Este o interdicție temporară, care funcționează pe perioada stării de urgență. Am luat această decizie tocmai pentru a garanta faptul că vom avea cantități suficiente astfel încât niciunui român să nu-i lipsească de pe masă pâinea și alte produse alimentare,” a declarat acesta în direct la Observator Antena 1.

Cu ce ne încălzeşte pe noi interzicerea exporturilor către ţări din afara Europei în condiţiile în care şi aşa procentul era unul foarte scăzut, în jur de 10%? Cu ce ne ajută că grâul nu mai ajunge în ţările arabe şi ajunge (de exemplu) în Germania, Spania, Franţa… ? Incredibil!

Admin