Dum. oct. 1st, 2023

Guvernul Francez dat în judecată pentru cum a gestionat criza COVID-19!


Familiile franceze care şi-au pierdut persoane dragi în pandemia de coronavirus au dat în judecată şi acuză guvernul francez, inclusiv pe primul ministru demisionar Edouard Philippe şi pe Ministrul Sănătăţii, Olivier Véran, că au eşuat în a proteja viaţa cetăţenilor. Mai multe plângeri penale au fost depuse în acest sens şi vizează modul în care guvernul francez a gestionat criza COVID-19.

Printre acuzaţii se numără faptul că nu au pus la dispoziţie echipamente de protecţie pentru cadrele medicale, ucidere din culpă, eşuarea în a oferi îngrijire medicală unei persoane aflate în nevoie sau eşuarea în a lua măsurile necesare ţinerii sub control a epidemiei.

Majoritatea plângerilor sunt îndreptate către premierul Edouard Philippe şi oficialii din sănătate, însă multe plângeri provin şi de la persoane aflate în penitenciare şi sunt îndreptate către Ministrul de Justiţie Nicole Belloubet pentru modul în care au răspuns crizei COVID-19 în penitenciare. Plângerile provin atât de la cetăţeni simpli cât şi de la doctori sau ONG-uri, toate acuzând neglijenţa celor responsabili de gestionarea crizei.

Acesta este doar vârful aisbergului

Acesta este doar începutul. Nu sunt surprins de faptul că cetăţenii şi doctorii încearcă să tragă la răspundere guvernul pentru lucrurile care au mers prost. Şi au fost foarte multe lucruri care au mers prost. Auzeam declaraţii oficiale care se contraziceau una pe alta de la zi la zi sau chiar de la oră la alta,” a spus pentru RFI.fr senatorul Damien Regnard care reprezintă francezii de peste hotare.

Obligativitatea purtării de măşti de protecţie în Paris a fost şi ea supusă criticilor deoarece iniţial s-a spus că nu este necesară purtarea lor, iar după o vreme totul s-a schimbat radical şi s-a introdus obligativitatea. Preşedintele Macron a recunoscut faptul că guvernul a comis greşeli în distribuirea de măşti şi echipamente de protecţie către cadrele medicale.

De îndată ce aceste probleme au fost identificate ne-am mobilizat – guvernul, autorităţile locale, companii, asociaţii – pentru a produce şi achiziţiona proviziile necesare luptei contra coronavirus,” a spus Macron în direct la TV. Cu toate acestea, Regnard consideră că mai sunt şi alte greşeli de administrare precum controlul la graniţele Franţei.

Nici până în ziua de azi nu avem proceduri exacte în ceea ce privesc persoanele care ajung în Paris sau pe orice aeroport din Franţa.” Senatorul francez a spus că la începutul lui Februarie a mers în Mali şi a trecut prin mai multe puncte de control, însă când a revenit în Paris nu a fost supus niciunui control. „Avem uşile şi ferestrele deschise total, oricine poate intra, este înspăimântător!

Deşi probabilitatea de a se obţine ceva din aceste procese este redusă, acuzaţii ar putea fi totuşi puşi în situaţia de a se prezenta în faţa instanţelor de judecată. Regnard este de părere că aceste procese au ca scop atragerea atenţiei asupra lipsei de responsabilitate a conducătorilor în situaţii de criză.

Admin