joi. sept. 28th, 2023

Pentru unii pandemie, pentru alţii hoţie! Directorul UniFarm acuzat că a cerut 760.000€ MITĂ pentru achiziţia de echipamente medicale!


O adevărată bombă vine astăzi din partea DNA-ului care îl acuză pe directorul UniFarm, Ionel Eugen Adrian, că ar fi pretins o MITĂ în valoare de 760 de mii de euro pentru atribuirea discreţionară a unui contract ce viza aducerea a 250.000 de combinezoane şi a milioane de măști chirurgicale. Acest lucru s-ar fi petrecut în perioada stării de urgenţă, atunci când orice achiziţie se putea face prin încredinţare directă, fără licitaţie!

În calitate de director general al C.N. Unifarm SA, Ionel ar fi pretins 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca C.N. Unifarm SA, companie de stat, să atribuie un contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale), arată DNA, citat de stiripesurse.ro.

În plus, spun procurorii, cele 1 milion de măști livrate și receționate în prima tranșă Companiei Naționale Unifarm SA nu erau măști chirurgicale (produse încadrate în categoria dispozitivelor medicale), ci măști de protecție neconforme cu standardele stipulate în contract, practic erau alte tipuri de echipamente de protecție decât cele convenite în contract.

Clauzele contractului, stabilite la un restaurant

Totodată, se mai arată în dosarul DNA, din funcția pe care o ocupa, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi determinat un funcționar din cadrul CN Unifarm SA să ateste în mod nereal, pe documentele de atribuire aferente contractului, că negocierea s-ar fi efectuat chiar cu reprezentantul legal al firmei private care a livrat echipamentele.

În realitate, negocierea s-a realizat între directorul general Ionel Eugen Adrian și intermediar, la un restaurant din municipiul București, unde practic s-a convenit asupra clauzelor contractului și a prețului echipamentelor de protecție.

Pentru acest „serviciu”, persoana intermediară a pretins de la reprezentanții societății comerciale, pentru sine și pentru funcționari din CN Unifarm SA, suma de 5.810.175 lei, reprezentând un procent de 18% din valoarea totală a contractului încheiat cu Unifarm. Din această sumă, inculpatul Ionel Eugen Adrian urma să primească suma de 760.000 euro convenită cu intermediarul.

Prin modalitatea descrisă s-ar fi produs un prejudiciu în valoare de 2.380.000 lei în patrimoniul CN Unifarm SA, reprezentând contravaloarea celor 1 milion de măști de protecție neconforme cu cele care au constituit obiectul contractului. Mai multe detalii puteţi citi AICI.

Admin