joi. iul. 18th, 2024

Franţa extinde starea de urgenţă pe sănătate cu încă două luni! Urmează România?

Mandatory Credit: Photo by Robin Utrecht/Shutterstock (10610531am) Empty paris during the coronavirus lockdown Coronavirus outbreak, Paris, France - 11 Apr 2020


Franţa a decis să extindă starea de urgenţă impusă pentru a lupta contra pandemiei de coronavirus pentru încă două luni, până la 24 iulie! Anunţul a fost făcut sâmbătă seara de Ministrul Sănătăţii francez, Olivier Veran. În proiectul ce urmează a fi înaintat parlamentului luni se specifică faptul că ridicarea stării de urgenţă la jumătatea lunii mai ar fi una prematură şi există riscul ca pandemia să se intensifice! „Va trebui să convieţuim cu virusul pentru o perioadă,” a declarat Ministrul de Interne Christophe Castaner după o şedinţă a cabinetului, citat de France24.

În proiect sunt şi reguli de carantinare pentru oamenii care vin în Franţa de peste hotare. Călătorii care intră în ţară, inclusiv cetăţeni francezi ce revin acasă, vor merge automat în carantină vreme de două săptămâni pentru a încetini răspândirea virusului. Veran a spus că durata şi condiţiile de carantină vor fi definite într-un decret ce urmează a fi publicat. Decizia de a izola oamenii va fi trecută printr-un filtru judecătoresc pentru a se asigura că este justificată şi corectă, a adăugat Veran.

Decizia francezilor va avea reverberaţii în România?

Peste 24.500 de decese au fost atribuite noului coronavirus în Franţa până în acest moment. Franţa se pregăteşte să relaxeze anumite măsuri începând cu 11 mai după o perioadă foarte strictă care a început pe 17 martie. Preşedintele Macron a avertizat populaţia că ieşirea din izolare totală nu înseamnă că este un semnal de a reveni la „viaţa normală”.

Decizia luată de Francezi dă fiori reci şi românilor, deoarece am văzut de-a lungul acestei perioade de criză faptul că ce se întâmplă la nivel european se resfrânge şi asupra României. De fiecare dată când s-a decis ceva în Europa mare conducătorii noştri au luat imediat exemplul şi au copiat măsurile. Cel mai recent exemplu îl reprezintă închiderea şcolilor până în septembrie, decizie venită la o zi după ce acest anunţ fusese făcut în Italia. Aşadar, să ne aşteptăm la o „relaxare în izolare”.

Admin