vin. iun. 14th, 2024

Tăriceanu cere schimbarea legii electorale: Frica de infectare îşi pune amprenta pe campanie.


Călin Popescu Tăriceanu, candidatul ALDE la primăria Bucureşti, este nemulţumit de o prevedere din actuala lege electorală. El susţine că, în condiţiile de pandemie, prevederea care cere partidelor să dea jos afişele electorale de anumite dimensiuni ar trebui schimbată.

Tăriceanu afirmă că acest lucru avantajează partidul de guvernământ şi îi defavorizează pe candidaţii cu o notorietate mai mică. Mai ales că, din cauza portului măştii, candidaţilor le este mai greu să fie recunoscuţi.

„Am început strângerea de semnături pentru candidatura la Primăria Generală. În ciuda faptului că oamenii sunt buni, amabili și primitori, frica de infectare cu virus își pune amprenta pe campania electorală. Eu sunt mai norocos pentru că lumea mă recunoaște și după voce. Dar mă gândesc la zecile de mii de candidați care nu au acest avantaj. Masca îi încurcă în a fi recunoscuți.

În aceste condiții neobișnuite cu atât mai stupidă îmi pare prevederea care obligă toți candidații ca tocmai în momentul în care începe campania electorală să fie obligați să dea jos panotajele de dimensiuni mai mari (bannere, panouri publicitare etc).

Aceste prevederi avantajează partidul de guvernământ

În condițiile în care campania clasică, din ușă în ușă sau prin adunări publice de mari dimensiuni, nu se poate desfășura, mi se pare normal să se modifice în Parlament legea care ne obligă ca tocmai atunci când începe campania electorală să fim nevoiți să reducem motoarele. Trebuie să încurajăm orice metodă prin care candidații și programele lor ajung la urechea și ochiul alegătorului. Altfel facem aceste alegeri degeaba.

Sigur, păstrarea actualei forme de desfășurare a campaniei avantajează partidul de guvernământ. Aceştia, profitând de criza de coronavirus, călăresc elicoptere și avioane, toate din bani publici. Merg peste tot fără să aibă vreo interdicție, convoacă pe oricine, oriunde, oricând.

La fel de sigur este că democrația suferă și că în câteva luni ne întoarcem în urmă cu 30 de ani!” a scris Tăriceanu pe Facebook.

Admin