Dum. mai 26th, 2024

Reacţia profesorului Adrian Streinu-Cercel după ce a fost demis!


În urma demiterii anunţate astăzi de ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a profesorului Adrian Streinu-Cercel din funcţia de preşedinte al Comisiei pentru managementul clinic și epidemiologic al COVID 19, Medicul a trimis o Scrisoare deschisă, în atenţia opiniei publice.

“În ultimele zile, am fost întrebat de ce nu reacţionez, în contextul în care am fost ţinta unor atacuri fără precedent, urmare a interpretării eronate şi tendenţioase a documentului intitulat rogramul «Vacanţa Mare» de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19. Pentru că situaţia continuă să fie prezentată distorsionat, fac următoarele precizări:

Acesta a fost un document de lucru elaborat la începutul pandemiei ca o propunere de intervenţie de sănătate publică adresată tuturor categoriilor la risc şi a fost propus spre dezbatere la momentul respectiv, astfel că este cu atât mai surprinzătoare apariţia sa în spaţiul public la acest moment, când, dată fiind evoluţia epidemiei, propunerile cuprinse în document în mod evident nu mai sunt de actualitate.

Majoritatea materialelor apărute în presă pe această temă oferă o interpretare distorsionată şi maliţioasă a măsurilor propuse în acest draft.

De exemplu, mesajul din presa legat de «carantinarea forţată» a persoanelor vârstnice, este profund eronat. Conceptul din materialul original specifică recomandarea ca vârstnicii să fie protejaţi prin izolarea la domiciliu singuri sau cu persoane de aceeaşi vârstă.

De aici reiese clar că intenţia era de protecţie a persoanelor vârstnice care au nevoie de protecţie socială.

Modul în care a fost discutat acest document în spaţiul public este un exemplu clar de fake news, măsurile fiind prezentate ca propuneri pentru perioada de relaxare, în condiţiile în care din textul materialului se poate vedea clar că el se adresa clar etapei de trecere de la transmiterea locală la cea comunitară.

Având în vedere perioadă dificilă prin care trecem – pandemia SARS-CoV-2 – reiterez importantă ca în aceste momente eforturile noastre, ale tuturor, să fie concentrate asupra îngrijirii pacienţilor şi prevenirii îmbolnăvirilor,” a încheiat profesorul în scrisoarea deschisă.

Admin