vin. sept. 22nd, 2023

Fost director IML: Autopsia la morţii de COVID-19 ar trebui să fie OBLIGATORIE din două motive


Vladimir Beliş, fostul director al Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici“ din Bucureşti, a declarat la Antena 3 că se face o greșeală gravă prin nerealizarea de autopsii asupra pacienţilor care au murit şi aveau COVID-19. El a dat două motive foarte clare şi logice pentru care ar trebui să se facă autopsia în cazul deceselor COVID-19.

„De unde ştim noi că cel decedat etichetat cu coronavirus nu face parte din cei asimptomatici, unde adevărata cauză a morţii este alta, o boală organică? Este obligatoriu, spun ca medic legist, să se efectueze autopsia, care ere două scopuri.

Cauza morţii este o boală organică, veche sau nouă, sau este vorba de moartea prin leziuni datorate coronavirus? Al doilea motiv important pentru care autopsia ar trebui să fie obligatorie este că tocmai că fiind un virus necunoscut, singura modalitate de a stabili ce leziuni provoacă această boală este autopsia. Ea stabileşte leziunile caracteristice acestui fel de boală. Aceste motive fac ca autopsia să fie absolut necesară. Dacă stabileşti care sunt leziunile organice se poate stabili şi tratamentul adecvat”, a declarat fostul șef IML.

Raţionamentul doctorului este unul corect. Dacă vrei să înveţi ceva despre boală este normal să faci autopsie şi să studiezi daunele ca să înţelegi cum funcţionează şi să înveţi să combaţi virusul. Tocmai de aceea refuzul autopsiilor este cel puţin straniu. Dacă la început avea o oarecare logică, acum după atâta vreme, nu se mai justifică.

Admin