vin. sept. 22nd, 2023

Fondurile de pensii private ale românilor au scăzut din cauza pandemiei! Pierderi de până la 13%!

Bursa.ro


În timp ce toată atenţia presei şi a publicului este îndreptată aproape în exclusivitate către pandemia de coronavirus, o informaţie foarte importantă trece neobservată de opinia publică. Din câte se pare, fondurile de pensii private au pierdut sume foarte mari din cauza coronavirusului, iar banii pe care contribuitorii la fondul de pensii private i-au adunat de-a lungul timpului au scăzut cu circa 12%-13%! Mai mulţi oameni s-au trezit cu notificare din partea administratorilor de pensii private prin care erau anunţaţi că valoarea activului net personal s-a diminuat cu până la 12-13%.

Această informaţie a fost făcută publică pe Facebook de un contribuitor la NN, fondul de pensii private obligatorii, pe nume Marius Frăţilă, iar informaţia a fost confirmată de jurnalista Sorina Matei care a remarcat la rândul său faptul că a pierdut 3600 de lei din fondul său de pensii private!

Iată textul publicat de Marius Frăţilă pe Facebook, preluat de Sorina Matei:

„Astazi am primit notificare pe e-mail de la fondul NN care imi administreaza pensia privata obligatorie ca valoarea activului net personal, adica toti banii adunati acolo in cont din 2008, s-a diminuat fata de luna trecuta cu circa 12-13%!!!

Deci NN a topit de la o luna la alta 12% din pensia mea privata obligatorie. Am sunat la relatii clienti sa intreb ce s-a intamplat si raspunsul a fost ca e din cauza greutatilor intampinate in toate sectoarele de activitate in urma pandemiei.

Desi parca acei bani trebuiau investiti in instrumente financiare cat mai sigure, adica titluri de stat. Si plus ca niciodata pana acum, in ultimii 12 ani au fost totusi si perioade cand bursele decolau, nu prea s-a intamplat sa creasca activul net cu mult peste suma adunata din contributie.

Si am facut un calcul, am acum in contul de pensie privata obligatorie un sold mai mic decat daca banii ar fi fost depusi toti acesti 12 ani intr-un cont bancar in lei, cu dobanda de depozit pe 6 sau 12 luni, si ce s-ar fi acumulat pe langa contributie ar fi fost numai dobanda anuala.

Stie cineva unde ar trebui sa fac o plangere sau reclamatie? Sau poate e chiar caz de plangere penala ? Practic m-am trezit peste noapte ca mi-au disparut cateva mii de lei din contul de pensie privata!”

Admin