sâm. nov. 27th, 2021

Echipamente de protecție fabricate în Bacău, exportate în Europa: „Statul român preferă să lucreze cu China”


Vă anunţam zilele trecute că în România există 388 de firme care produc echipamente de protecţie pe diferite domenii, inclusiv cel medical, însă statul român le ignoră şi preferă să importe aceste echipamente atât de necesare. Una dintre cele mai mari firme producătoare de echipamente de protecţie de pe teritorul României este TrotuşTex din Bacău, însă nimic din producţia acestei firme nu se distribuie în România ci totul merge la export, mai ales în Italia.

Contactat de către publicaţia zdbc.ro, managerul TrotuşTex a declarat că statul român nu a apelat deloc la firma băcăuană pentru a produce şi livra combinezoane, aceştia preferând importurile în locul producţiei interne. „Răspunsul este nu, nu am fost contactaţi. Noi de altfel nu lucrăm deloc pentru România. Am participat în trecut la licitații publice, dar statul a preferat să lucreze cu China, pentru 1 leu în minus față de oferta noastră. De atunci, nu am mai participat la vreo licitație. Drept urmare, noi lucrăm doar pentru Europa, în special pentru Italia”, a detaliat Adrian Stoian, manager Trotustex, pentru zdbc.ro.

Noi producem combinezoane, care, spre deosebire de ceea ce am văzut pe la televizor, chiar oferă protecție, sunt certificate, respectând anumite cerințe tehnice, cu filtre antibacteriene, adică chiar protejează. Ceea ce am văzut că poartă medicii, de tipul costumelor de vopsitor, oferă zero protecție. Este ca și cum nu le-ar purta”, a mai spus Stoian. Același lucru este valabil și pentru măștile de protecție croite artizanal în aceste zile de aproape toate firmele de confecții.

Recent, după ce s-a văzut amploarea pe care a luat-o această criză sanitară în România, autorităţile au început să îşi îndrepte timid atenţia şi către producătorii interni, însă în continuare cea mai mare parte a echipamentelor de protecţie provine din străinătate, producţia internă fiind încă foarte redusă.