vin. iun. 14th, 2024

După 15 mai vom putea circula liber, dar obligatoriu cu măști de protecție în spaţii închise sau transport în comun.


Klaus Iohannis a ieşit astăzi cu o nouă declaraţie de presă în care a anunţat mai multe măsuri de „relaxare” după data de 15 mai. Astfel, preşedintele a anunţat că vom putea să ieşim din case şi să mergem unde dorim după 15 mai, dar va fi obligatoriu să purtăm măști de protecție pe faţă în spaţiile închise sau în mijloacele de transport în comun.

Iată declaraţia lui Klaus Iohannis

„Dragi români, așa vom arăta după 15 mai în spațiile publice închise și atunci când folosim transportul public în comun. Ca să ne auzim mai bine, voi da jos masca.

Am avut astăzi o nouă întâlnire cu Premierul Orban și cu un grup de miniștri și consilieri, pentru a începe să detaliem ce am anunțat ieri. Așa-numitul plan de relaxare. Este vorba, evident, de relaxarea măsurilor pe care le-am luat pentru protecția populației. În acest sens, vom avea, în scurt timp, un plan destul de detaliat pe care îl vom prezenta public. Dar am considerat că unele din chestiunile care ne privesc pe toți trebuie anunțate din timp, ca să ne pregătim.”

După 15 mai vom purta măști de protecție

”Una dintre aceste măsuri este cea cu masca de protecție. Astfel, am decis astăzi că după data de 15 mai toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și atunci când folosim transportul public în comun. Această măsură nu este limitată în timp și vom putea să renunțăm la purtarea măștii poate la anul, atunci când această pandemie va fi sub control și nu mai există riscul infectării”, a zis Iohannis.

”O a doua măsură pe care am decis-o este una care cu siguranță va bucura pe foarte mulți români. După data de 15 mai, deci după ce se epuizează actuala stare de urgență, vom renunța la restrângerile care privesc persoane. Deci, nu vom prelungi restricțiile de deplasări individuale. Cu alte cuvinte, vom putea să ne deplasăm în spații publice fără să trebuiască să declarăm în prealabil unde mergem și de ce mergem. Este vorba despre libertatea de mișcare individuală.

Evident, pentru protecția generală a populației și pentru protecția individuală, multe restrângeri vor rămâne în continuare în vigoare. În acest fel, vor rămâne cu siguranță o vreme – vorbesc după 15 mai – în vigoare interdicțiile pentru adunări publice, pentru manifestări de tot felul.

Vor rămâne și alte interdicții în vigoare, dar aceasta nu va rămâne în vigoare, și mi s-a părut important să vă dau această veste, ca să avem cu toții această perspectivă, după 15 mai.”, a adăugat acesta.

Stați în case până la epuizarea stării de urgență! Toate restricțiile în vigoare până la 15 mai

”Până în 15 mai, până când se epuizează actuala stare de urgență, toate restricțiile rămân în vigoare! Repet: până în 15 mai stați acasă! Toate restricțiile rămân în vigoare!

După 15 mai vom putea să ne mișcăm mai liber. Din păcate, viața nu va reveni la normalitatea pe care am cunoscut-o înaintea acestei pandemii. Vom avea un plan de relaxare în pași, vom stabili exact care activitate când poate să înceapă”, spune Klaus Iohannis. Declaraţia completă în video.

Admin