joi. iul. 18th, 2024

Cum se poate rezolva pandemia în România în câţiva paşi simpli


După părerea mea, pandemia de coronavirus în România se poate rezolva destul de uşor. Faptul că nu suntem la un nivel dramatic al infectărilor şi internărilor la ATI constituie un avantaj de care ar trebui să profităm. Primul pas pentru ca pandemia în România să se rezolve sau să fie ţinută la un nivel controlabil, fără a mai avea isteria zilnică, ar fi demisia Guvernului. Guvernul Orban nu are nicio legitimitate. Nu a avut niciodată, dar modul în care a gestionat şi s-a comportat în timpul pandemiei nu îi mai oferă nicio autoritate în faţa cetăţeanului. Oamenii pur şi simplu refuză să asculte orice recomandare chiar şi de bun simţ care vine de la Guvern.

Şi nu, nu zic să vină guvern PSD. Poate fi în continuare de la PNL dacă asta doreşte populaţia. Doar că nu Orban şi Tătaru! Al doilea pas care ar trebui făcut este să iasă însuşi Raed Arafat împreună cu demisionarii Orban şi Tătaru şi să îşi asume greşelile comise. Pur şi simplu să spună că au greşit cu strategia pe care au ales-o. Să-şi ceară scuze şi să spună că au avut intenţii bune, dar nu au ales cea mai bună strategie pentru a combate pandemia. Că strategia a fost proastă o dovedesc atât cifrele zilnice de infectări cât şi dezastrul economic, dar şi faptul că nimeni din lumea civilizată nu a ales-o.

Vorbă dulce, nu puşcărie

Următorul pas ar fi reorganizarea spitalelor astfel încât să asigure îngrijire medicală şi pacienţilor non-covid. În plus, asigurarea unei instruiri mult mai riguroase a personalului medical şi auxiliar. Este inadmisibil să ai atât de multe cadre medicale infectate după PATRU luni de pandemie în România. Absolut inadmisibil!

Apoi făcut apel la conştiinţa publică! Rugaţi oamenii să poarte măşti atunci când se află în spaţii închise. Să păstreze o anumită distanţă între ei, să se spele şi dezinfecteze pe mâini. Lucruri de bun simţ la o adică. Măştile, însă, trebuie să devină atât de comune şi de banale precum pungile de plastic la supermarket. Acordate anumite facilităţi (deşi la cât profit fac nici nu ar trebui, dar fie…) pentru mall-uri sau supermarketuri să ofere oamenilor măşti gratuite. Vrei să intri în mall? Porţi mască! Nu ai? Îţi dăm noi una gratis. Altfel nu intri. Şi ai rezolvat cu purtatul măştilor în spaţii închise. Acelaşi lucru şi în cazul metrourilor sau alte mijloace de transport în comun.

Testare gratuită

Şi nu în ultimul rând, dar cel mai important, TESTARE ÎN MASĂ! Mobilizate laboratoarele de stat şi de privat pentru a testa cât mai multe persoane pe zi. 50 de mii de teste pe zi nu cred că este chiar atât de greu de realizat. Iar testarea trebuie să fie gratuită, nicidecum plătită cu sute de lei de om. În plus, oamenii depistaţi pozitiv să fie lăsaţi să se izoleze la ei acasă. Un om care vine voluntar să se testeze, 100% va respecta întocmai măsurile de izolare la domiciliu dacă este depistat pozitiv.

Puşcăria pe care au încercat-o ei nu face decât să ostilizeze populaţia. Mai mult, acel voluntar testat şi depistat pozitiv, cu siguranţă o să colaboreze şi o să spună că în ultimele zile s-a întâlnit cu X, Y, Z şi atunci îşi va convinge prietenii sau rudele să se testeze şi ele să vadă dacă nu cumva au fost infectate la rândul lor. Şi atunci, din om în om, voluntar, testezi şi descoperi mai mulţi infectaţi care se vor izola la domiciliu.

În acest fel, apelând la bunăvoinţa şi conştiinţa publică, rezultatele vor fi cu mult mai bune decât prin actuala strategie de testare şi de carantinare. Nimeni, dar absolut nimeni nu ar vrea să stea în spital dacă nu are simptome. Nimeni nu ar vrea să stea două săptămâni, sau mai mult, departe de familie dacă nu are niciun simptom! Sistemul nostru sanitar este foarte slab, astfel că poţi merge acolo cu coronavirus şi ieşi cu cine ştie ce hepatite sau clostridium sau alte boli intraspitaliceşti.

Lăsaţi în confortul casei, nu arestaţi în spital

Românul are fobie cu spitalele, deci internarea lui forţată acolo este o prostie. Plus stresul unui om şi mâncarea de porci de care are parte în spital nu face nimic altceva decât să contribuie la degradarea sănătăţii sale şi distrugerea sistemului său imunitar!

Că vor fi unii care nu vor respecta.. asta e. Ghinion, cum ar zice locatarul de la Cotroceni. Cu siguranţă rata de reuşită va fi mai mare în acest mod decât este în prezent. Mai ales că poţi pune şi o amendă foarte mare pentru cel care nu respectă izolarea la domiciliu. Cu forţa nu se rezolvă nimic. Cu vorba bună ai mult mai multe şanse de a rezolva cu pandemia în România. Oamenilor nu le place să fie ameninţaţi şi reacţionează imprevizibil pe bază de frică.

De asemenea, cred că ar fi bine să nu se mai publice datele zilnice cu numărul de infectări/decese, etc. Atât timp cât nu poţi oferi date concrete şi corecte mai bine nu le mai dai. O raportare săptămânală corectă cu toate datele necesare este mult mai bună decât una zilnică incompletă care mai mult rău face decât bine şi întreţine un stres inutil asupra populaţiei. Nu ajută pe nimeni să ştie că au mai murit 10-20 de oameni de sau cu COVID…

Nu ajută pe nimeni să ştie că au mai ieşit câteva sute de TESTE pozitive. Nici măcar nu ştim dacă sunt persoane noi sau retestări. Aşa că mai bine nu le mai faci publice dacă nu poţi prezenta date concrete şi corecte. O informare săptămânală cu toate datele corecte este mai bună. Apropo, ştiţi că în ATI poţi ajunge şi din alte cauze, nu doar de COVID, nu? Câţi dintre cei aproape 300 din ATI la momentul acesta sunt acolo pe bază de COVID? Vedeţi? Multe întrebări fără răspuns. Avem nevoie de mai multă transparenţă şi atunci populaţia va fi mai dispusă la colaborare!

Admin