joi. iul. 18th, 2024

Legea Carantinării a fost promulgată de Iohannis şi publicată în Monitorul Oficial


Legea Carantinării şi Izolării adoptată de parlament a fost promulgată sâmbătă, pe repede înainte, de Preşedintele Klaus Iohannis şi publicată în Monitorul Oficial câteva ore mai târziu. Deşi există multe elemente de neconstituţionalitate evidenţiate de mai mulţi jurişti, Iohannis a ales să nu trimită legea înapoi la parlament pentru reexaminare sau s-o atace la CCR, ci a promulgat-o aşa cum a fost ea votată în Camera Deputaţilor şi Senat.

Potrivit legii promulgate, măsura carantinei persoanelor se instituie pe baza afirmaţiilor ştiinţifice oficiale şi a definiţiei de caz, la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau în spaţiul desemnat de autorităţi cu privire la persoanele suspecte a fi infectate sau purtătoare ale unui înalt agent patogen care: a) sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel naţional, european şi internaţional de către organismele în domeniu; b) au intrat în contact direct cu cel puţin o persoană confirmată a fi infectată de o boală infecto-contagioasă.

În ceea ce priveşte măsura izolării la domiciliu. Legea prevede că aceasta se instituie dacă riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infectocontagioase este redus. Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată nu poate fi dispusă în situaţiile in care informaţiile ştiinţifice oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere şi rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv într-o unitate sanitară sau o locaţie alternativă ataşată acesteia.

Totodată documentul stabileşte că izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome sugestive. Textul integral al legii îl puteţi citi AICI. Legea va intra în vigoare începând de marţi, 21 iulie.

Admin