joi. iul. 18th, 2024

Filarmonica ”Ion Dumitrescu”, brandul cultural numărul 1 al Râmnicului!

Filarmonica ”Ion Dumitrescu”

Ziua Imnului Național – 29 iulie, a fost marcată în orașul Imnului Național, așa cum era de așteptat, de Filarmonica ”Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, cu un concert de excepție. A fost un concert – spectacol pregătit în amănunt de echipa filarmonicii care, pentru acest eveniment deosebit a propus și realizat o frumoasă colaborare cu Teatrul Municipal ”Ariel” , concertul fiind inclus chiar în cadrul Festivalului de Teatru ”Ariel Fest” desfășurat între 28-30 iulie.

Pentru că Imnul Național a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi, managerii celor 2 instituții organizatoare, au ales același cadru natural deosebit, amenajând cu sprijinul autorităților locale spațiul din parc cunoscut de vâlceni drept ”la bârlog”, spațiu care pentru 2 ore avea să devină scena unei ”Povești de odinioară”, imaginate, gândite și interpretate de excepționalii invitați: Valentin Albeșteanu – violonist și Miruna Ionescu – actriță, însoțiți de un impecabil ”Taraf de oraș” .

Sigur că această formulă nu putea să fie acompaniată decât de orchestra simfonică a Filarmonicii ”Ion Dumitrescu” sub bagheta celui care a susținut de la început acest proiect, dirijorul Tiberiu Dragoș Oprea. Ansamblul avea să fie întregit de simpaticele povești de altă dată interpretate de talentații actori ai Arielului. Pentru aproximativ 2 ore, publicul extrem de numeros, delegațiile străine invitate de Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea la sărbătoarea Imnului Național, turiștii aflați în tranzit s-au bucurat de o poveste muzicală superbă, care a recreat atmosfera interbelică, romantismul parcurilor din anii dintre cele două războaie, bucuria momentelor în care curtezanii cântau tinerelor domnișoare  fiind adevărate surse de inspirație pentru compozitorii vremii.

Ca un premiu ce avea să încununeze aplauzele frenetice ale celor care s-au bucurat de frumusețea concertului, Primăria Municipiului București, prin Arcub, au invitat orchestra simfonică a Filarmonicii ”Ion Dumitrescu” să susțină alături de soliștii menționați același spectacol – concert la București pe data de 23 septembrie.

Înainte de deschiderea noii Stagiuni, Filarmonica ”Ion Dumitrescu” își așteaptă fanii la Festivalul ”Constelații Rock” unde Corala Euhonia a fost invitată să concerteze chiar în deschiderea festivalului ce va debuta pe 8 septembrie la Arenele Traian din Râmnicu Vâlcea.

Deschiderea Stagiunii la Filarmonica ”Ion Dumitrescu” va avea loc Luni 18 septembrie 2023, la ora 19.00 și va purta însemnele Festivalului Internațional George Enescu la invitația oficială a Artexim – organizatorul festivalului. Pentru deschiderea stagiunii, melomanii se vor reîntâlni cu Maestrul Gianluigi Zampieri aflat la pupitrul orchestrei simfonice solistă, fiind o fostă laureată a marelui festival – pianista Adela Liculescu, devenită un nume de prestigiu al pianisticii internaționale.

Pe 25 septembrie, publicul vâlcean este așteptat în sala filarmonicii la un ”Autum Jazzy Show”  – concert al formației de jazz a filarmonicii – New Phil Jazz Band.

Pentru că anual pe data de 27 septembrie, vâlcenii cinstesc memoria Sfântului Antim Ivireanul protectorul Râmnicului, Filarmonica ”Ion Dumitrescu” și-a obișnuit melomanii cu un concert cu temă religioasă susținut de Euphonia și dirijat de Andrei Stăculescu.

 Iată cum activitatea Filarmonicii ”Ion Dumitrescu” este aproape neîntreruptă pe parcursul anului, toamna care urmează urmând să fie foarte bogată în evenimente muzicale, managementul instituției  străduindu-se să conceapă programe adaptate tuturor exigențelor astfel încât vioara întâi a culturii vâlcene să fie din ce în ce mai apreciată, din ce în ce mai frecventată! Vă așteptăm la concerte și vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook sau pe website-ul filarmonica-valcea.ro !

Admin