Considerat de toți a fi o noutate din ultima vreme, sistemul de încălzire în pardoseală datează de fapt din anii 1950. Chiar și atunci a fost considerat un sistem original și mai presus de toate funcțional. În trecut, s-au înregistrat unele probleme legate de temperaturi prea ridicate la nivelul podelei sau de o termoreglare inadecvată: multe manifestau de fapt disconfort la nivelul picioarelor și dureri de cap frecvente. Problemele au dispărut odată cu trecerea timpului datorită sistemelor din ce în ce mai moderne și materialelor de calitate. Astăzi sistemul de încălzire în pardoseală reprezintă o soluție ideală pentru cei care doresc să-și încălzească locuința și în același timp să economisească la facturi.
Sistemele tradiționale de încălzire
Sistemele tradiționale de încălzire funcționează datorită mișcărilor convective ale aerului. Vorbim despre caloriferele clasice care se instalează în mai multe zone ale apartamentului pentru a face ambientul cald. Aerul de la calorifere se ridică în sus pentru că este mai ușor. De multe ori, odată cu aerul, se ridică însă şi praful. Un semn clar al acestui fenomen este prezența punctelor negre în apropierea caloriferelor.
Mulți folosesc umidificatoare în apropierea caloriferelor pentru a rehidrata aerul și pentru a face față inconvenienţelor legate de un grad de umiditate diferit de cel așteptat. De obicei deschizi ferestrele pentru a aerisi camera. Acest lucru, deși pozitiv pe de o parte, pe de altă parte, provoacă o pierdere semnificativă de căldură și, în același timp, un consum mai mare de energie.
Pe partea opusă există sisteme de încălzire în pardoseală, care spre deosebire de calorifere nu produc nicio mișcare a aerului. Distribuția căldurii într-un sistem de încălzire în pardoseală are loc prin radiație. În cazul caloriferelor vorbim de principiul convenţiei. La sistemele de încălzire în pardoseală căldura este distribuită uniform; se evită schimbările termice şi dispersiile.
Sisteme de încălzire în pardoseală
Sistemele de încălzire în pardoseală sunt considerate a fi mai igienice deoarece nu ridică praf. Întregul echipament este plasat sub podea. Spre deosebire de calorifere, așadar, care circulă și praf, creând disconfort persoanelor alergice, aceste sisteme au efecte pozitive asupra organismului. Căldura de jos este distribuită uniform în mediul înconjurător. Și aici ne confruntăm cu o economie considerabilă de energie, cu o scădere mare a numărului de acarieni pe saltele și covoare și cu o calitate a aerului cu siguranță mai bună.
Confortul mediului, nivelul corect de umiditate și costurile energetice mai mici decât sistemul tradițional de încălzire sunt doar câteva dintre avantaje. Acestea sunt motivele care i-au determinat pe mulți români să instaleze aceste sisteme în locuințe.
Mai multe ştiri
Concert „de zile mari” în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea
Final de lună efervescent la Filarmonica ”Ion Dumitrescu”
Muzeul Judeţean Argeş – parteneriat cu Muzeul Național Bran